дом Коментари Чадъри без пари, ама надали! Идеята на Ангелкова изглежда примамливо за туристите,...

Чадъри без пари, ама надали! Идеята на Ангелкова изглежда примамливо за туристите, но е трудна за изпълнение

360
0
ДЯЛ

Безплатна сянка на плажа от догодина обеща туристическият министър Николина Ангелкова. И какво по-хубаво от това събирането на тен и дрямката под чадъра да са безплатни, вместо да струват повече от нощувката в курорта? И нали всяка уважаваща се дестинация залага освен на чуждите пазари и на привличането на родни туристи. Българите

 

сега бягат при съседите и по света

 

И една от причините е скъпата сянка. Безплатни чадъри и шезлонги са една от мерките да се върнат на плаж у нас сънародниците ни. Друг е въпросът дали е достатъчно, но поне е стъпка в правилната посока. Какви са начините обаче министър Ангелкова да удържи на обещанието си? В момента плажовете се отдават за стопанисване от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, а догодина ще преминат към туристическото. Концесионните договори са със срок на действие до 25 г. и изтичат по различно време. Обичайно такива контракти има подписани за най-посещаваните ивици, които съответно гарантират възвръщаемост на стопанина, за да изплати таксата по договор на държавата и да инвестира в поставяне на съоръжения, почистване, заплати на спасители и т.н. Тези ивици, за които няма кандидати за концесия могат да се отдадат и под наем, но за по-кратък срок, до 5 г. Останалите, които никой не иска, се стопанисват от общините. За да станат плажовете безплатни, концесионерите трябва да се откажат от приходите от чадъри и шезлонги, заложени им в контракта. И да плащат същата такса. Ако стопаните не се съгласят, договорите трябва да бъдат разваляни едностранно от държавата. В случай че няма обективни причини за това като неспазване на закона обаче, вероятно по развалените договори ще се държат неустойки за пропуснати ползи. Или да се изчака изтичане на контрактите, в някой случаи десетилетия. Другият вариант е държава и концесионерите да се разберат за по-ниски или нулеви годишни такси, за да могат туристите да почиват безплатно, а стопаните

 

да избиват инвестициите си с продажба от заведенията

 

както е в Гърция например. За да са доволни туристите, финансовият министър също трябва да се откаже от милионите левове, които влизат всяка година от таксите на плажните стопани. И да изчисли, че безплатните ивици ще гарантират повече косвени приходи в бюджета от увеличен брой туристи. Бизнесът има и друга идея, която да запази и приходите в хазната, и да гарантира спокойствието на туристите. Държавата да отдава местата на плажа на търг, в който да участват хотелиерите от курорта, предлага Валентин Йосифов, дългогодишен бивш представител на туроператора ТУИ у нас.
Каквото и да реши държавата, не е ясно дали това може да се случи от следващото лято, както и каква ще е цената на реформите. Защото държавата не обича да губи пари. И дори мярката да увеличи броя на плажуващите не е ясно дали ще влязат повече средства в хазната. Защото родният туризъм често прилича на ластик. Независимо дали хотелите са пълни или празни, приходите рядко се различават и ластикът винаги е с една и също дължина, независимо доколко е разпънат. Просто в годините с урожая се крият сиви пари за черни дни.

 

Не е ясно и дали безплатният плаж е способен да върне българите на родното море, след като през последните години мнозина от тях откриха, че у съседите не е зле. Пък и тъй като сме и любопитна нация – що да не видим какви ги вършат комшиите. Всичко зависи от предлагания продукт. Защото безплатен, но мръсен плаж, едва ли е по-предпочитан от туриста. А и освен да събира тен, ще иска да яде, пие и да се забавлява. Така или иначе идеята е добра, изпълнението сложно, а резултатът – видим следващото лято.

Наталия Малчева, Стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!