дом Свят Цистерна се взриви в Италия, 7 българчета пострадаха

Цистерна се взриви в Италия, 7 българчета пострадаха

274
0
ДЯЛ

От експлозията на магистралата в Болоня са пострадали общо 8 ученици от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в град Силистра, съобщава БНР.

Децата са пристигнали в Италия на 2-и август по линията на европейска програма с пребиваване до края на месеца. Петима от тях са изписани, останалите трима са в болници с обгаряния.

В специален разговор за БНР, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини обясни, че учениците са вървели пеша по една улица не далеч от мястото на двойната експлозия, предизвикана от камиона-цистерна. Ефектът от нея – ударна вълна и летящи горящи предмети са станали причина осем от тях да пострадат – всички с обгаряния. След прегледи  в различни болници, петима от тях са изписани. Останалите трима са в по-сериозно състояние.

Момче с обгаряния на долните крайници е настанено в съответното отделение в болницата в Чезена. Други двама ученици са в болницата „Бел Ария“ в Болоня, на които ще бъдат направени пластични операции. Почетният консул на България за област Емилия-Романя Франко Кастелини уточни, че полага всички усилия на децата да бъдат предоставени всички необходими грижи и следи от близо тяхното състояние.

Експлозията на магистралата край квартала „Борго Панигале“ на Болоня стана, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Взривът беше последван от още по-мощна експлозия, от която се срути част от моста на магистралата. Възпламениха се автомобилите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.

По последна информация на италианските медии при експлозията е загинал един човек, ранени са над 70.

Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.