дом Свят Циклонът „Зорбас“ причини наводнения и преливане на реки в Пелопонес

Циклонът „Зорбас“ причини наводнения и преливане на реки в Пелопонес

137
0
ДЯЛ

Циклонът „Зорбас“ е оставил мащабни щети след пътя си в много райони на Пелопонес, а префектът на областта Панос Татулис е призовал правителството на Гърция да обяви извънредно положение за региона по гръцката телевизия „Skai“, съобщава „Фокус”, позовавайки се на гръцкия вестник Protothema.

Много части от Община Аргос – Микена са усетили последиците от бурята, след като реката Ксериас е преляла, което е довело до много нарушения в движението, а един автомобил е бил пометен от приливна вълна.

Според пожарната служба, пожарникари са помогнали за освобождаването на 16 души – осем от домове и осем от превозни средства.

Пътната полиция на страната е блокирала всички пътища, водещи до Аргос.

Префектурите Арголида и Коринт, както и Мани, също са били засегнати от циклона.

Говорейки пред „Skai”, префектът на Пелопонес Панос Татули призова за незабавната оценка на степента на причинените щети, така че процесът на компенсация да бъде ускорен.

Градчето Киато също е било наводнено, докато Ксилокастро е заплашено от преливане на реката Ситас.

Природният феномен понастоящем преминава през Южен Пелопонес. Огромни вълни се разбиват в пристанището на град Месения, докато ветровете се очаква да достигнат до 10-та степен по скалата на Бофорт. Много райони останаха без ток, а лодките са били изтеглени на сушата. Има и паднали камъни по пътищата, като крайбрежният път на Метони е пострадал най-много.

Според последните анализи на метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина, ударът на средиземноморският циклон, в сравнение с очакваните прогнози, ще бъде по-мек, както по отношение на скоростта на ветровете, така и по отношение на вълните.