Цветанов: Няма опрощаване на дълговете на Главно мюфтийство, а само отсрочване

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира темата за дълговете на вероизповеданията в страната. Той увери, че с решението ще се намалят вся

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира темата за дълговете на вероизповеданията в страната. Той увери, че с решението ще се намалят всякаква възможност за спекулации. „Категорично заявяваме, че няма опрощаване на дълговете на Главно мюфтийство, а само отсрочване. Това касае задълженията, натрупани до 31 декември 2018 г. За целта правим тази законодателна промяна, за да могат тези задължения да се изплатят в рамките на 10 години, предаде репортер на Novini.bg.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова добави, че се предлага в закона за вероизповеданията член, който гласи отсрочка. „За срока на отсрочване тече лихва. Изисква се предварително обезпечение. НАП ще издаде акта и ще следи как се изпълнява цялата процедура“.

На журналистически въпрос, Стоянова отговори, че в процедурата не е разписан какъв да е източникът на средствата, с които ще се погасяват тези дългове. „Тези пари, които ще дойдат от държавата са целеви и са за заплати и осигуровки, те не могат да се пренасочват. От тази процедура ще се възползват всички вероизповедания, които имат подобен проблем“.

Цветанов добави, че по този начин се цели да се предотвратят спекулациите, имащи за цел създаване на напрежение. Той добави, че финансовите траншове от хазната към вероизповеданията вече са направени.