дом Политика Цветанов: Мнозинството е стабилно, вотът няма никакъв шанс

Цветанов: Мнозинството е стабилно, вотът няма никакъв шанс

264
0
ДЯЛ

БСП и до настоящия момент не разбраха, че изборите приключиха на 26 март, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

 

Като стабилна определи изминалата 2017 година председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за ТВ „Европа“. Показахме стабилност след предсрочните избори и върнахме страната в нормалния й ритъм с потенциал за икономически растеж, по-добри финансови показатели и изпълнение на 4-годишната управленска програма.

В отговор на въпрос Цветанов посочи, че всяка коалиция предизвиква сериозни дебати в нея. Трябваше да бъдем много ясни в коалиционното споразумение и в програмата за 4-годишния мандат.

„Упpавленската програма беше приета през август, но изпълняваме поетите ангажименти – увеличаване на минималната пенсия на две стъпки. Предстои да увеличим минималната работна заплата на 510 лева.“ конкретизира се Цветанов и посочи още отделянето на повече средства за образование и увеличението на учителските заплати.

Заедно с това в бюджета се дадоха 480 млн. повече за здравеопазването, 407 милиона – за Здравната каса. Смятам, че е по-добре да изградим една устойчивост за увеличаване на доходите. Няма родители или дете, които да не искат да се получава по-добро образование, което да доведе до по-добра професионална реализация, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Всички инфраструктурни проекти са на дневен ред, каза още Цветанов и даде пример с АМ „Струма“ и административната реформа, като изключително важна стъпка, която изисква и промени в законодателството. „Това са малки стъпки, но част от 4-годишната програма за управление“, посочи той..

„С промените в закона за МВР с т.нар. „синя карта“, в диалог със социалното министерство и синдикатите направихме така, че да може тези малцинства, които са в Украйна, Молдова, Македония, Албания да бъдат привличани при по-облекчени условия“ посочи още Цветан Цветанов, защото има недостиг на работна ръка, а безработицата е паднала под 6%.

По въпроса за стабилността на коалицията гостът в студиото призна, че има на моменти определено напрежение, но всичко, което са разписали в програмата и споразумението се изпълнява. „Винаги коалицията може да роди определено напрежение, но диалогът трябва да бъде реален и да си казваме истините помежду си. Не е много коректно чрез медиите да се правят коментари за действията на правителството, защото това създава едно усещане за напрежение“, смята Цветанов.

В момента имаме стабилно правителство с ясна визия за четиригодишното управление. За мен е важна дългосрочната цел“, подчерта той

По въпроса за отношенията с БСП председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че за него възприятието да бъдеш опозиция и да отстояваш принципна позиция е да си аргументиран. „Но когато опозицията започна с личните нападки, търсене на жълти форми и фалшиви новини и обидни квалификации – на агресията не трябва да се отговаря с агресия“ – категоричен е Цветанов.

„БСП и до настоящия момент не разбраха, че изборите приключиха на 26 март. Те и до ден днешен смятат, че с дискредитирането на страната ни ще могат да се върнат на власт. ГЕРБ печели избори само с това, че има реален контакт с хората“ каза гостът в студиото.

Във връзка с отношенията си с президента Радев, Цветан Цветанов посочи, че никога не си е позволявал обидни думи като беквокалисти и предупреждението, че на депутатите им остава още една седмица. „Когато има подобен подход, а 2017 година се определя с думата „борба“ – ние не искаме да се борим – посочи още Цветанов и видя координирана роля между БСП и президента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ припомни факта, че президентът предупреди, че ще върне закон още преди да бъде приет и позициите му за СЕТА.

На въпрос ще мине ли вотът на недоверие Цветанов отговори, че мнозинството е стабилно и вотът няма никакъв шанс да мине. Особено след изявлението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„“Виждаме, че дори няма необходимата координация, защото отсъства мотивът, по който да се обединят и да поискат вот на недоверие. БСП да говорят за вот на недоверие срещу корупцията смятам, че е смехотворно, защото всички сме свидетели за истинския еталон за корупционни схеми и това не е оценка на ГЕРБ, а на ЕК от 2008 и 2009 година фондовете започнаха да се спират за несъответствие и допускането на корупционни схеми. Знаете колко освободени зам.-министри имаше със съмнения за корупция. А това, което се случи в периода 2013-2014 година – това беше пикът в 20-годишният период на изследвания,, с най-големия корупционен натиск“, припомни Цветан Цветанов.