дом Политика Цацаров: Нямам информация Арабаджиеви да имат намерение да се върнат доброволно

Цацаров: Нямам информация Арабаджиеви да имат намерение да се върнат доброволно

153
0
ДЯЛ

Арабаджиеви ще се завърнат доброволно? Кой е казал това? Адвокатът им? Аз не разполагам с подобна информация. Вижте, ние не сме пощенска станция. Прокуратурата не приема уведомления, разпространени из медиите. В момента установяваме точното местонахождение на Арабаджиеви. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента. По думите му акциите, предприети срещу бизнесите на Арабаджиеви и Миню Стайков, няма да приключат само с тях. Всяко разкриване на подробности по тези случаи би увредило разследването. Но такива действия ще продължат и занапред, но не очаквайте постоянно да се изнася информация, тя ще бъде споделена с медиите, когато преценим, допълни Цацаров.
По отношение на трагичния инцидент край Своге държавният обвинител заяви, че разследването продължава. В петък ще бъдат назначени двете основни експертизи – асфалтовите проби и мантинелите. Като първи данни асфалтовите проби ще бъдат изследвани в лаборатория в Австрия, а мантинелите – в БАН. Всъщност именно резултатите от асфалтовите проби и изследванията от мантинелата ще хвърлят повече светлина върху трагедията. Има много писма, с които АПИ е била сигнализирана за този проблем, но защо не е имало реакция от страна на АПИ, предстои да разберем. При всички случаи предстоят още разпити, посочи Цацаров.
Относно експертизата на починалата родилка в Сливен Сотир Цацаров сподели, че нещата са сложни. ,,Има липса на съдебни медици, особено в Северозападна България – Видин, Враца и Монтана. Това е проблем, който трябва да намери държавно решение. Малко са лекарите, които искат да участват в експертиза, тъй като трябва да определят грешка на свой колега. Ето защо трябва да се разчита на неутрална експертиза. Така че за момента не мога да ви дам отговор за родилката от Сливен“, отговори той.
,,Аз не мога да коментирам министерските оставки, съдебната власт не може да има отношение към това. Само искам да вметна едно нещо. Става дума за трагедията край Своге. Тогава в пленарната зала беше изтървана фразата Вие убихте 17 човека. Това не е редно, най-малкото заради паметта на пострадалите и жертвите. Много е лесно да се раздават присъди в тая зала. Нека да не се прави политически рейтинг върху трупове, защото е много грозно. Каквото зависи от нас, ние ще го свършим“, добави още Цацаров.
На въпрос дали е истина, че ще стане член на Конституционния съд Цацаров категорично опроверга тези слухове. ,,Не ми се коментират слухове, тръгвам към Съдебната палата, не към Конституционния съд. Моля ви, разберете ме – мандатът не е смисъла на моя живот. Моята кариера не свършва с мандата ми. Да си мислиш, че животът ти е мандата, значи си сбъркан някъде в главата“, отвърна главният прокурор.
,,Как така няма искане за екстрадиция на Митьо Очите? Това искане е изпратено до турските власти, с тях сме в постоянен контакт. Вече съдът решава кога ще бъде насрочено делото“, обясни Цацаров.
,,Младен Маринов го познавам много добре. Той е професионалист, с него работим изключително добре. Това е човек, който познава и разбира проблемите на полицията. За жалост обаче ще бъде залят не само с професионални, но и с политически проблеми, но вярвам, че ще се справи“, заяви Сотир Цацаров относно предложението главният секретар да оглави Вътрешното ведомство.