дом Свят Френският анализ сочи Дамаск като отговорен за химическата атака

Френският анализ сочи Дамаск като отговорен за химическата атака

2832
0
ДЯЛ

Сирия е пропуснала да обяви много от дейностите на своя Център за научни изследвания

Франция е заключила след анализ на „надеждни разузнавателни данни“ и публични източници, че химическата атака в Дума на 7 април е извършена от сирийските правителствени сили. Това става ясно от разсекретен разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс.

„Въз основа на събрани от нашите служби разузнавателни данни и при липсата на химически проби, които да бъдат анализирани в наши лаборатории, Франция смята, че несъмнено в Дума е била извършена химическа атака срещу цивилни“, пише в доклада. В него се допълва, че няма друг правдоподобен сценарий, освен атаката да е дело на сирийските въоръжени сили. Документът беше публикуван след координираните въздушни удари на Великобритания, Франция и САЩ, нанесени през изминалата нощ по сирийски правителствени цели.

„След като бяха изследвани видеозаписи и снимки с жертвите, публикувани в интернет, разузнавателните служби успяха да заключат с голяма доза увереност, че в огромното си мнозинство те са правени наскоро и не са изфабрикувани“, се казва в доклада. Посочва се, че не се виждат смъртни случаи вследствие на механични травми, както и че всички симптоми са характерни за химическа атака, в частност с вещества, предизвикващи задушаване, фосфорорганични вещества или циановодород.

„Надеждни разузнавателни данни сочат, че представители на сирийската армия са координирали, както изглежда, използването на химически оръжия с хлор в Дума на 7 април“, се казва в доклада. Не е предоставена повече информация за разузнавателните данни.

В документът, който съдържа обширно изложение, посветено на подкрепената от Русия офанзива на проправителствените сили през последните месеци в анклава Източна Гута, се допълва, че по оценка на френските служби не всички химически запаси и мощности на сирийското правителство са били обявени пред ООН.

Сирия е пропуснала да обяви много от дейностите на своя Център за научни изследвания, се посочва в доклада. Допълва се, че Сирия не е отговорила на въпроси, сред които за възможни остатъчни запаси от иприт и ДФ (прекурсор за газа зарин), необявени малокалибрени химически оръжия, както и за наличието на надписи Ве Хикс и зарин на производствени обекти и обекти за товарни дейности.