дом Общество Учени откриха най-бързото създание на планетата

Учени откриха най-бързото създание на планетата

198
0
ДЯЛ

Когато става въпрос за животинска бързина, в съзнанието ни обикновено изниква образът на гепарда. Учени от Джорджийския технологичен институт обаче смятат, че са открили най-бързото създание на планетата, което същевременно е невъобразимо малко.

Въпросното същество се нарича Spirostomum ambiguum и спада към едноклетъчните ресничести протисти, пише Слаш гиър.

Създанието с червееподобно тяло обитава езера и малки водоеми. Spirostomum ambiguum се придвижва с помощта на миниатюрните ресни по тялото си. Невероятната му бързина се проявява, когато съществото бъде „сепнато“ и се свие. Въпросният ресничест протист е способен да скъси тялото си с 60 процента само за няколко милисекунди. Това му позволява от 4-милиметрова „плоска панделка“ да придобие формата на миниатюрна футболна топка.

Тайната на удивителната му скорост тепърва предстои да бъде разгадана. Отговорът на загадката може да доведе до нови разработки в областта на нанотехнологията и роботиката. Следващата цел на учените е да създадат компютърен модел на движението на Spirostomum ambiguum, в който ще залегне всяко едно „занимание“ на едноклетъчния организъм.

Една от задачите на специалистите е да разберат как миниатюрното създание успява да преодолее ограниченията на енергийната плътност.