дом Общество Увеличението на цената на тока няма икономическа основа

Увеличението на цената на тока няма икономическа основа

267
0
ДЯЛ

90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ при непрозрачни условия

 

Национално-представителните работнически организации обявиха 28 февруари за ден на протест срещу поскъпването на електроенергията при търговията на свободния пазар.

Решението е на Асоциацията на индустриалния капитал в България, БСК, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустралците в България и се подкрепя както от браншовите организации, членуващи в тези съюзи, така и от синдикалните организации на участващите в протеста компании, както и от синдикат „Защита“.

Миналата седмица четирите организации сезираха комисията за защита на конкуренцията от поскъпването и поискаха разследване дали се нарушават принципите на конкурентния пазар.

Темата бе дискутирана в студиото на БНТ.

„90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ при непрозрачни условия, непредполагащи открита и честна конкуренция“, заяви пред БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„За нас това е нагло манипулиране на пазара и спекулативно повишаване на цените“, добави той.

„Направихме две срещи в Министерството на енергетиката, но там като че ли не могат да разберат каква им е задачата – открита и честна конкуренция на пазарите на едро на електроенергия в полза на крайните потребители. При нас нито е открита, нито е честна конкуренцията и въобще не е в полза на крайния потребител.

Увеличението на цените на свободния пазар няма никаква икономическа основа“, заяви Велев.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев в момента има излишък на електроенергия у нас.

„Ние все още нямаме напълно либерализиран пазар по една проста причина – нашата енергетика е дебалансирана. Рисковете от дебалансите се поемат от търговците. Има парцелиране на пазара, за да се минимизира риска. Не е изключено да се стигне и до картел“, прогнозира проф. Тасев.