Турското МВнР: С България сме приятели

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия. Това се казва в специално изявление на турското министерство на външните работи по повод възникналото напрежение между две страни, съобщава БГНЕС.
Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой отговори на въпросите отправени към външния министър Чавушоглу относно закона за вероизповеданията в България. „Ние имаме много близки и добри взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения”, пишат от турското министерство в изявление.
„Като съседи, приятели и съюзници, България и Турция обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата страна”, казва Аксой.
„От друга страна, напълно естествено е външните министерства да имат конструктивен и приятелски диалог и консултации за много въпроси. В този контекст се отбелязва, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна реч, в която той се позовава на по-ранен телефонен разговор с българския външен министър относно измененията в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент и по международни норми, бяха неправилно изтълкувани и изкривени в българската преса чрез неправилен превод”, твърдят от министерството.
Те добавят, че „някои злонамерени кръгове прибягват до този подход с оглед на вредата на турско-българското приятелство. Въпреки това, нашето приятелство с България, което се основава на солидни основи, няма да бъде увредено от такива действия.”