дом Свят Тереза Мей ще въплъти в закон точните дата и час на Брекзит

Тереза Мей ще въплъти в закон точните дата и час на Брекзит

282
0
ДЯЛ

 

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще постави точните дата и час на Брекзит в проектозакона за излизането на страната от ЕС. Тя даде точно да се разбере, че Великобритания ще напусне Съюза в 11 часа вечерта местно време на 29 март 2019 г. (1 часа през нощта българско време на 30 март), пише The Independent, цитиран от „Фокус“.
„Нека никой не се съмнява в намерението ни или в сигурността ни. Брекзит ще се случи“, заяви Тереза Мей.„Ще бъде черно на бяло в историческия закон“, добави тя.
„В момента има двусмисленост в проектозакона относно датата на напускането“, смята бившият главен прокурор на Великобритания Доминик Грийв.
Според председателя на Британската либерал-демократична партия Винс Кейбъл решението „ще намали и без това ограниченото влияние на Великобритания и ще завърже ръцете на преговарящите за Брекзит“. Проектозаконът за излизането от ЕС ще бъде обсъден член по член от депутатите в британския парламент през следващата седмица, но Мей предупреди да не се правят опити процесът да бъде спиран или забавян.
„Няма да толерираме опити от който и да е да използва процеса на измененията по проектозакона като механизъм за блокиране на демократичните желания на британския народ, опитвайки се да забави или спре излизането от Европейския съюз“, смята министър-председателят.