дом Общество Стрелецът от Нова Зеландия посетил България през ноември 2018-та

Стрелецът от Нова Зеландия посетил България през ноември 2018-та

277
0
ДЯЛ

Стрелецът от Нова Зеландия е бил България, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов.
Припомняме, че при стрелба в две джамии в Нова Зеландия бяха убити 49 души.
Причината за съвещанието с участието на ръководителите на службите за сигурност бяха българските имена, изписани на оръжията на терориста от Крайстчърч. На снимки в новозеландската и австралийска преса се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.
На брифинг след срещата при Борисов стана ясно, че 28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант е посетил България през миналата година. Посещавал е основно исторически места, в момента се събират данни за контактите, които е имал. Няма данни за терористична дейност в нашата страна.
Тарант е посетил Балканския регион, това са данните до този момент, през 2016 година. 28-30 декември 2016 е бил в Сърбия, минал е през Черна гора, Босна и Херцеговина. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 9-15 ноември 2018 година е бил у нас.
Пристига на Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември той наема автомобил и пътува около исторически места – Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Бачково, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Благоевград, Перник. С румънските авиолинии на 15 ноември заминава за Букурещ и от там се предвижва до Унгария.
Събира се информация за използвани СИМ карти и да се уточни маршрутът му. Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия.
Двете му пътувания в региона са свързани преди всичко с посещение на исторически места и битки между християнска и османска армия, заяви Цацаров. Събира се информация за контактите му. Постоянна е връзката с разследващите в Нова Зеландия и чуждестранни партньори.
Предстои работа по отношение на местата, които е посещавал и една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани. Направена е незабавна връзка.
Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение самоличността на извършителите и дали те са пребивавали на територията на България. Няма данни да е бил за нещо друго, освен това записано в документите – цел Туризъм, това заяви и вътрешният министър Младен Маринов.
Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем с всички народи по света, коментира външният министър Екатерина Захариева.
На оръжието и пълнителите личат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски, както и годините на Руско-турската война.
Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е „Великата замяна“ и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. „Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми,“ пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.
„Много от хората, които бяха директно ударени сигурно са имигранти, сигурно дори са бежанци в Нова Зеландия. Но те избраха нашата страна за свой дом и тя е техният дом. Те са едни от нас. Насилникът не е един от нас. Той е човекът, който няма място в Нова Зеландия”, каза министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.
Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: „Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!“ Тарант пише също: „Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила… Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция.“ В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния „разпад“. Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е „символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел.
Веднага след атаките във всички училища в града бяха активирани планирани блокади. Няколко часа по-късно мярката беше отменена.
Във връзка с терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в страната, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби, съобщиха от министерството.