Стрелба в две джамии в Нова Зеландия – 27 загинали, над 30 ранени

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде ДПА. Местни медии съобщават за 27 загинали и

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде ДПА. Местни медии съобщават за 27 загинали и около 30 ранени, допълва ТАСС, цитирана от БТА.
Полицията потвърди, че има „значителен “ брой жертви, но не уточни броят им. Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените.
Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.
Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес. Крайният радикалист от Австралия заявява, че ги възприема като терористична атака.
Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се днес „един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия“, допълва АП. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя. По думите ѝ много от хората в джамията вероятно са мигранти.
„Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие“, подчерта Ардърн.