дом Криминале Спипаха ветеринар от Шумен с наркоплантация

Спипаха ветеринар от Шумен с наркоплантация

245
0
ДЯЛ

Окръжната прокуратура в Шумен поема по компетентност досъдебно производство на Районната прокуратура, след като в частен дом в кв. „Дивдядово“ са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Открито е и количество суха маса.
Собственикът на къщата, 32-годишен ветеринарен лекар, където се извършвал процесът на сушене, бил спрян за проверка на входа на квартала от полицейски служители от ОД на МВР в Шумен по сигнал. Тестван с техническо средства, показанията отчели, че мъжът управлява МПС след употреба на наркотични вещества. Така се стигнало до разплитане на случая.
32-годишният мъж Красен К., който е и инспектор в Агенцията по храните, отвел полицейските служители в дома си. Разказал също, че е засадил и отглежда за собствена употреба марихуана в гориста местност край преславско село.
Иззети са 15 растения марихуана, които впечатлили разследващите с размера си – около 3 метра.
Предстои инспекторът от Агенцията по храните в Шумен, държал с цел разпространение и произвеждал марихуаната, да бъде привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в Шумен.
Работата по случая започнала преди около 15 дни, съобщи на пресконференция директорът на ОД на МВР – Шумен ст. комисар Расим Ялчън. Получен бил сигнал, че в къща в кв. „Дивдядово“ на град Шумен се отглежда марихуана. Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижва. След като попаднал в полезрението им, допълнително било съобщено, че мъжът шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества.
В спешен порядък, в деня в който била получена информацията, била създадена организация за проверка на сигнала. На 9 октомври около 18:40 часа на ул.“Генчо Панайотов“ в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил Нисан „Терано“ с шуменска регистрация. Зад волана бил местният жител 32 годишния Красен К. Бил във видимо неадекватно състояние. При направения тест с дрегер, за шофиране след употреба на алкохол, показанията отчели 0,2 промила в издишания въздух. Извършена му била и проверка за наркотици, като тестът отчел положителна на канабис проба.
Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това и в жилище на ул.“Генчо Панайотов“ в Шумен. Там криминалисти намерили голямо количество стръкове, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Претърсването продължило на следващия ден. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене с височина между метър и метър и половина.
32-годишният Красен К. е задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Не е криминално проявен. В началото на годината е купил имота в „Двидядово“ като се предполага, че покупката е с цел отглеждане на канабис. Повдигнато му е обвинение по чл.354 А, ал.3, т.1 от НК и 354 В ал. 1 от НК. За подобно деяние Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 12 г.
Малко преди края на работния ден стана ясно, че лекарят е отстранен от работа.