дом Свят Смърт чрез разстрел за Сейф ал Ислам

Смърт чрез разстрел за Сейф ал Ислам

240
1
ДЯЛ

Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел сина на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам.

Синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи и още осем негови приближени са осъдени от съд в Триполи по обвинение във военни престъпления по време събитията, довели до смъртта на Кадафи и свалянето на неговия режим, предаде Би Би си, цитирана от „Фокус“.

Съдът заседава в столицата Триполи, където управлява коалиция от милиции, някои от които са ислямистки.

Сред другите осъдени на смърт са последният премиер на Кадафи  – Багдади ал Махмуди и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси, предаде Франс прес, на която се позова и БТА. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии на въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г.

Самият Сейф ал-Ислам не присъства в съда, но даде показания с видеовръзка. В момента той е държан от бунтовническа групировка в град Зинтан, която се противопоставя на правителството в Триполи и отказва да освободи сина на Кадафи.

Процесът започна в либийската столица през април миналата година и е критикуван от организации за човешки права. Също така е свързан със спор с Международния наказателен съд в Хага заради юрисдикцията по случая срещу Сейф ал Ислам.

В средата на 2012 г. обаче правителството на Либия оспори компетентността на МНС да съди Сейф ал Ислам.

Кадафи-младши е добре познат у нас. Той бе председател на фондация „Кадафи“, която наблюдаваше делото срещу шестимата български медици в Либия. Благодарение на нейната намеса извънредният Народен съд се отказа от делото и го прехвърли на обикновен наказателен съд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!