дом Общество След намеса на Борисов държавата може да конфискува лъвчета

След намеса на Борисов държавата може да конфискува лъвчета

390
0
ДЯЛ

Двете лъвчета, родени в зоопарка в Разград, ще бъдат отглеждани във възможно най-подходящите за тях условия

 

С това се ангажира министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща при премиера Бойко Борисов с представители на фондациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двете лъвчета Терез и Масуд бяха стъпкани преди три месеца от родителите си в зоопарка в Разград, но оцеляха.

Министър Димов е заявил категорично, че лъвчетата няма да бъдат настанени в зоопарка в Пазарджик, както реши общинският съвет в Разград. Причината е, че пазарджишката зоологическа градина не разполага с подходящи условия за отглеждане на малки лъвове.

Ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата.

На среща с представителите на фондациите в МОСВ е договорено също да се подготвят промени в законодателството, даващи гаранции за защита на животните в подобни случаи. Ще бъдат направени също поредица от дискусии на местно ниво за дейността на зоологическите градини.

По-късно министър Димов се срещна с протестиращите в защита на лъвчетата граждани и им съобщи набелязаните мерки.

Пред БТА министърът каза, че за двете лъвчета в момента в България е проблематично да се намери подходящо място.

Димов отбеляза, че „Четири лапи“ е може би най-добре запозната, благодарение и на международната си мрежа, къде те могат да се чувстват максимално добре.

Министерството е абсолютно мотивирано, съвместно с неправителствената организация „Четири лапи“, да намери най-доброто решение за тези две лъвчета, коментира Нено Димов.

От организацията „Animal Rescue Sofia“ съобщиха наскоро във фейсбук, че лъвчетата Терез и Масуд ще отпътуват за Холандия и после – ЮАР.

Специалистите по големи котки в Холандия и ЮАР смятат, че Терез и Масуд са несамостоятелни и все още не са готови да заживеят в убежище за лъвове!
Но пък общинските съветници от Разград са на мнение, че лъвчетата трябва да отидат в зоопарк, който няма обучен персонал (Пазарджишкия)!, пише в поста на организацията.