дом Политика След ареста на Бенчев заедно с Митьо Очите: БСП снема доверието си...

След ареста на Бенчев заедно с Митьо Очите: БСП снема доверието си от общинския съветник

238
0
ДЯЛ

Ръководството на БСП – и местното, и националното, снема доверието от Бенчо Бенчев. Към него е отправена покана да подаде оставката си. Това е нормалният политически изход от ситуацията. Това заяви за Нова ТВ адвокат Евгений Мосинов, зам.-председател на групата общински съветници на БСП в Бургас.

В края на миналата седмица бургаският общинар Бенчев беше арестуван заедно с Митьо Очите в Турция.

„За нас ситуацията е изключително изненадваща и неприятна от политическа гледна точка и мисля, че ръководството на БСП взе необходимата навременна реакция – тя е ясна, точна и категорична“, заяви Мосинов, като поясни, че ако Бенчев сам не подаде оставката си, той може да бъде изключен от партийната група.

Евгений Мосинов отбеляза, че сегашната обвързаност на Бенчев с „Аркус Секюрити“ започва след 2011 г., когато е включен в листа на БСП от гражданската квота. Той подчерта още, че на последните местни избори Бенчев е избран с преференции: „Винаги е укоримо един политик да има дейност, близка до организираната престъпност или да е свързана пряко с нея. Въпросът е кога политически структури узнават за тази дейност. Ето когато узнаваме, ние реагираме веднага“.

„Ще изчакаме и неговата версия, както и становището на прокуратурата. Но озоваването му там с Митьо Очите е абсолютно неприемливо от политическа гледна точка“, коментира Мосинов. Той не изключи версията случилото се да е сценарий.

Евгений Мосинов смята, че този случай ще предизвика начало на дискусия в БСП за хората от гражданската квота – за критериите, за стандарта на отношение на тези предлагани хора. Това е повод гражданската квота да се прецизира и като механизъм на определяне, и като конкретни имена, добави той.

Бенчев е заместник-председател на Общинския съвет и е от гражданската квота на БСП. Името  му нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс“-а, който той притежава. Исторята не мина без политически престрелки.

Предстои решението на Прокуратурата дали ще обвини Бенчо Бенчев за участие в групата на Митьо Очите.

Бенчев беше арестуван заедно с Митьо Очите в Турция. След претърсване на дома му разследващите откриха пари, оръжие и книги за двойно счетоводство. Според прокуратурата документите показвали колко пари общинският съветник отчислявал към Димитър Желязков.

За другия задържан в Турция – бившият депутат на ДПС Несрин Узун, все още няма данни да е участвал в престъпната група.

Митьо Очите пък остава в Турция, докато не се оформят документите за екстрадирането му.

Вече пети ден в Бургас и региона тече акцията по разкриване на престъпна група за рекет, изнудване и палежи. За ръководител беше посочен Димитър Желязков – Митьо Очите.
Над 30 различни адреса, свързани с престъпната група, бяха претърсени, включително и домашните адреси на лицата, които бяха предадени на МВР от турската страна. Властите потвърдиха, че претърсванията продължават и могат да станат и стотици. Освен това са се появили и нови свидетели, чиято сигурност ще бъде гарантирана.