дом Общество Скандал! Не ултимативният Валери Симеонов, а имотите на Симеон Сакскобургготски могат да...

Скандал! Не ултимативният Валери Симеонов, а имотите на Симеон Сакскобургготски могат да взривят коалицията „ГЕРБ-Обединени патриоти“

545
0
ДЯЛ

Противно на очакванията на опозиция и наблюдатели, не Валери Симеонов с ултимативните си изказвания, а бившият премиер Симеон Саксккобургготски може да взриви коалицията „ГЕРБ-Обединени патриоти“.
Сделката, която се подготвя тихомълком между правителството и бившия премиер Симеон Сакскобургготски за царските имоти, може сериозно да минира управляващата коалиция, пише „Сега“. В гневна декларация ВМРО призова държавата да не влиза в договорки. Партията директно посочва, че се готви отстъпване на собственост в полза на царските наследници.
Декларацията беше обявена, докато лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната, беше в Рияд като част от правителствената делегация, в която специален гост е Сакскобургготски. От ВМРО отказаха да изяснят дали лидерът им знае за острата декларация. ГЕРБ също не реагира.
От декларацията се разбра каква е темата на тайните преговори – преотстъпване на имотите от страна на държавата на наследниците на Фердинанд и Борис III. „ВМРО се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски“, пише партията на Каракачанов. „Идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва. Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били…“
ВМРО предлага да се положат всички усилия собствеността на дворците да остане в държавни ръце. „Ако искат, могат да дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване. Но държавата да остане принципал. Наместо това обаче виждаме опити за „сделка“ със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си“, пише още в декларацията на коалиционния партньор.
В сряда вечерта се разбра, че специалният щаб в Министерството на правосъдието, който води преговорите за дворците, подготвя законопроект, свързан с тях. Правителството е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.
Реакцията на ВМРО е ясен знак, че закон в полза на Сакскобургготски трудно ще мине през парламента. Въпросът е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.
Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията „Кричим“, „Царска Бистрица“, „Врана“, „Ситняково“ и „Саръгьол“, гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“ им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът „Врана“ бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението „Кричим“ им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.
През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен – „до приемането на специален закон“, но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.
На две инстанции МРРБ спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Висящи, без решение на първа инстанция, са споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.
Вече дни наред от Министерството на правосъдието и от екипа на Сакскобургготски не отговарят на въпросите на „Сега“ по темата. Въпроси без отговор висят и пред регионалния министър. Към него има и депутатско питане от БСП, на което Николай Нанков две седмици вече не отговаря.
Че нещо се случва около имотите, се разбра точно от действията на МРРБ – представителите му пратиха в съда молба за спиране на процеса за двореца „Врана“ заради споразумение. След това същото стана и по делото за „Царска Бистрица“.
24bulgaria.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!