дом Свят Саудитска Арабия призна, че журналистът Хашокжи е умрял в консулството ѝ

Саудитска Арабия призна, че журналистът Хашокжи е умрял в консулството ѝ

863
0
ДЯЛ

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни Саудитска Арабия най-после призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашокжи е умрял в консулството на страната в Истанбул. Вископоставен кралски съветник и зам.-началник на разузнаването са отстранени от поста. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи случилото се като „неприемливо“, но и като „добра първа стъпка от страхотен съюзник“. Има и доста реакции на скептчно отношение към версията на Рияд.
Националната саудитска телевизия съобщи, че на 2 октомври, докато Хашокжи е бил в консулството, за да получи документи за предстоящия му брак, е избухнал скандал с юмрючен бой, в който той е „умрял“. Няма подробности в подкрепа на тази версия, нито информация къде е тялото му. Източник на „Ройтерс“, представен като официален служител, казва, че трупът бил предаден на „местен сътрудник“, но не се знае къде е. Прокуратурата съобщи, че „в ход е разследване и са арестувани 18 саудитци“, пише „Дневник“.
Създадена е специална комисия от министри, ръководена от принц Мохамед бин Салман, която да преструктурирар разунавателната агенция на кралството. Това се възприема като свидетелство, че престолонаследникът продължава да има силни позиции във властта, а саудитски официален източник на „Ройтерс“ повтаря тезата, че той не е знаел за наличие на някаква спецоперация за ликвидирането или отвличането на Хашокжи.
Турция, която съгласно международното право носи отговорност за сигурността на който и да е гражданин на своя територия, заяви пет дни след инцидента, че живеещият в САЩ сътрудник на в.“Вашингтон пост“ е бил изтезаван, убит и разчленен в саудитското консулство. Но Анкара така и не е предоставила на никого звукозаписи и видеозапис от сградата, на които твърди, че основава обвиненията си. Издирването на тялото продължава, а в Турция се коментира, че то е скрито или унищожено, за да не се разбере колко е бил изтезаван Хашокжи.
Отстранените от крал Салман са от най-тясното обкръжение на престолонаследника и фактически ръководител на Саудитска Арабия. Това са Сауд ал Катани, сочен като дясна ръка на принца, и Ахмед Асири, зам.-директор на разузнаването и ключова фигура в операцията в Йемен. Би Би Си коментира, че тепърва ще се види дали тази „първа линия на отбрана“ ще издържи и няма ли властта на принц Мохамед бин Салман да бъде ограничена с назначаването на втори перстолонаследник и създаването на алтернативен център на власт.