дом Общество Самолетът на Бойко Борисов направил неразумни маневри над Иран

Самолетът на Бойко Борисов направил неразумни маневри над Иран

1394
0
ДЯЛ

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в кралство Саудитска Арабия, е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време, съобщава „Дневник“.
В редакцията бил изпратен скрийншот от траекторията на самолета. Моделът и обозначенията му – „Еърбъс А319“ с регистрационен номер LZ-AOB, съвпадат с този на правителствения авиоотряд АО-28, с който делегацията отпътува за кралството.
Радарните данни – потвърдени и от справка на „Дневник“ в приложението на Flight Radar – сочат, че от Турция самолетът е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак.
Обичайният маршрут, използван от превозвачи на Балканите към Арабския полуостров, минава през Турция, Средиземно море и Египет и избягва Сирия и Ирак. Това се илюстрира и от снимка на трасетата в района от сутринта на 29 ноември, на която се вижда, че повечето авиокомпании заобикалят небето на двете държави. Минаващите през Иран са на път за страни като Кувейт и Обединените арабски емирства, докато за Саудитска Арабия се лети над Египет и Източното Средиземноморие.
От друга страна, отношенията между Иран и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си равнища за последните десетилетия. Уахабитското кралство забрани миналата година полети от и до Иран, а ислямската република рядко допуска във въздушното си пространство самолети от и до летища в уахабитското кралство.
„Дневник“ потърси Министерството на вътрешните работи за коментар, но пресцентърът му пренасочи към Правителствената информационна служба. Нейни представители отказаха коментар и обясниха, че ще проверят информацията.
24bulgaria.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!