дом Политика Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

160
0
ДЯЛ

“Акции много, но присъди малко в България”. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти днес спецакцията в Държавната агенция за българите в чужбина, при която бе арестуван шефът ѝ Петър Харалампиев.
“Рано е да давам оценки. Това може да бъде направено, когато обвинението бъде успешно защитено в съда. Но при всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността”, допълни той.
На въпрос дали в президентската институция, която има отношение по даването на българско гражданство, са постъпвали сигнали, президентът отговори така: “Постъпили са сигнали и съм ги предал веднага, където трябва – в прокуратурата.” Той обаче отказа да коментира какви са те, тъй като тече следствие. Но посочи, че е разговарял както с прокуратурата, така и с ДАНС.
“Аз мисля, че цифрите, които са жизненоважни за българските граждани, не са в полза на управляващите”, коментира пък призива на премиера Бойко Борисов критиците му да говорят с конкретни данни и цифри.
“Самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. И преди да развее своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави на Европейския съюз”, каза държавният глава.
“Не влизам в кухнята на коалицията или на която и да било партия”, заяви той по повод изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е хвърлил коалиционния си партньор на кучетата.
“Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюктура, а да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите”, коментира още Радев.
По-рано днес държавният глава и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев връчиха дипломите на “Випуск Ботевски – II смяна” на тържествена церемония във военната академия “Георги Стойков Раковски”.