дом Криминале Родилка почина при планирано секцио, бебето й е в кома

Родилка почина при планирано секцио, бебето й е в кома

312
0
ДЯЛ

Родилка почина, а бебето е в кома след планирана операция секцио в университетската болница в Плевен. Почернените близки търсят истината и се притесняват случаят да не се покрие, предава БТВ.

В очакване на първородния си син, Владислав и Маргарита се оженили миналата седмица. „Четири дни преди фаталната дата подписахме граждански брак, има медицинско свидетелство, че е напълно здрава”, разказва Владислав Якимов. Ден преди операцията го потвърдили прегледите в болницата.

„Още при първата консултация това беше условието, поставено от д-р Вася Георгиева – раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.”, посочва Владислав.

По думите му на покойната му съпруга е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор. „Когато са се върнали са започнали вече да я спасяват”, казва Владислав. Новороденото е в кома с риск за живота, а бащата категорично отказва да приеме версията на лекарите за случилото се.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането. „Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка, тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден”, заявява Владислав.

„Опитват се да я изкарат, че е с високо кръвно. Цял живот, милата, е с ниско кръвно”, казва той.

Според документите на родителката ден по-рано тя е била здрава и без кръвно. „Точно заради това се прави проверка, нещо се е случило и вече патоанатомите, които са лекарите, ще решат това нещо”, посочи Момчил Цветков, говорител на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Резултатите от аутопсията ще бъдат готови в едномесечен срок, а Здравното министерство наложи спешна проверка по случая. В болницата влизат Районната здравна инспекция и изпълнителна агенция медицински одит.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение. „Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота й”, разказва Владислав.

„Потвърждаваме за такъв случай. Съболезнования на близките. Веднага е назначена аутопсия, няма до момента жалба от близките. Борили са се едни от най-опитните реаниматори, но не са успели”, заяви пред Нова телевизия Момчил Цветков, пиар на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.

Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство по случая. „Ще бъдат събрани доказателства за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат медицинските действия. Това не е нормален изход от едно раждане и затова ще има проверка”, заяви Ваня Савова, административен ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен.