дом Парите Рекордна цена на яйцата, достигнаха 50 ст. за брой

Рекордна цена на яйцата, достигнаха 50 ст. за брой

424
0
ДЯЛ

Цената на яйцата достигна 5-годишен рекорд през първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 30 стотинки за брой, а в големите вериги супермаркети достигат между 40 и 50 стотинки, установи проверка.
“През 2012 г. имаше подобни нива като тези заради проблем в производството, но бяха инвестирани много пари, докато не стигнахме до свръхпредлагане. Излязохме от кризата в рамките на 2 месеца”, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Огнищата на птичи грип от последните седмици, наличието на фипронил, завишеното търсене и по-големият износ са причини за поскъпването сега. Тези фактори водят до почти двойно увеличение през настоящия месец на годишна база.
Справка в бюлетините на комисията показва, че преди точно година яйцата са стрували около 17 стотинки за брой на едро. Според последните данни цената на продукта минава 30 ст./бр. в София, Стара Загора, Силистра, Монтана, Враца.
Иванов прогнозира, че до три-четири месеца ще има спад на цената. Било възможно пазарът да се наводни от германски яйца, които са по-евтини, но с по-ниско качество. Потребителят трябва да внимава какво купува и колко плаща за това, съветва експертът.
Снимка: Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!