дом Общество Раздор между метеоролозите и БАН! От къде ще ни съобщават прогнозата за...

Раздор между метеоролозите и БАН! От къде ще ни съобщават прогнозата за времето?

139
0
ДЯЛ

Повече от три месеца работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) протестират срещу принципите в БАН за разпределение на публичните средства, предоставяни от държавния бюджет. Метеоролозите се оплакват от недостигащи средства, а вместо това получавали само „празни обещания, манипулации, безсмислени процедури и засилващ се натиск от страна на ръководните органи на БАН”, става ясно от отвореното писмо на НИМХ  до премиера Бойко Борисов.

Учените, на които всеки ден разчитаме с прогноза за времето, предлагат техният институт да премине към Министерство на образованието и науката като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. „Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България.”, се казва в отвореното писмо.

От централното ръководство на БАН отговориха чрез съобщение на сайта си, че Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ. “Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ. БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейнoсти, извършвани от институти на Академията, и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране. Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН”, се посочва в съобщението.

По-рано днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви пред „Фокус”, че ако в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, МОН ще предприеме действия за изваждането на Института от Академията. „Разговарях с ръководствата на НИМХ и БАН и им препоръчах да намерят решение на кризата. Надявам се, че през следващите дни ще има такъв диалог и ще се намери решение на проблема“, каза още Вълчев.

Според министър Велчев недоволството на НИМХ идва най вече от разпределението на допълнителните 15 млн. лв. на БАН, които са разпределени в зависимост от научните резултати, но не отчитат спецификата на НИМХ като хидрометеорологична служба и това, че имат постоянно възложена обществена задача. Затова научната дейност при тях е по-малката част от дейността им, а Общото събрание на БАН не желае да промени това, както и да им предостави допълнителни средства така, както е било договорено на среща между ръководството на БАН и МОН.

Вълчев коментира, че по време на срещата преди повече от месец са били постигнати два вида договорености. „Краткосрочните са да дофинансираме НИМХ до края на годината. Това е нещо, което Министерството на образованието и науката изпълни като ангажимент, но частта от ангажимента на БАН не беше изпълнена. И второто е дългосрочно да отделим субсидията на НИМХ на отделен ред. Но това, което се вижда от тяхното писмо, всъщност е, че тяхното недоволство не е толкова и само от скорошните проблеми, но и от оценката на перспективите им за развитие в рамките на БАН. Те не вярват, че имат добри перспективи за развитие при това отношение от страна на Общото събрание на академията и неотчитането на тяхната специфика“, коментира образователният министър.

Красимир Вълчев очаква НИМХ и БАН в режим на диалог да намерят вариант за оставането на Института в рамките на Академията. „Ако не го направят в разумен срок, ще предприемем действия за нормативното уреждане на дейностите на НИМХ извън БАН. Но във всички случаи трябва да ги подкрепим с увеличаване на средствата за следващата година – независимо дали са в структурата на БАН, или извън нея.“