дом Криминале Разбиха група, готвела побои и убийства на прокурори и полицаи по списък

Разбиха група, готвела побои и убийства на прокурори и полицаи по списък

607
0
ДЯЛ

Разкрита е престъпна група, готвела убийства и побои на прокурори и полицаи, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са се планирали, според доказателствата, телесни повреди, включително и убийства, каза Гешев, цитиран от БТА и БНТ.

В хода на разследването са претърсени над 100 адреса. Властите са намерили списък с имена на прокурори и полицаи, които групата е набелязала с цел убийство или побои. Двама прокурори от Спецпрокуратурата са били в този списък, а служител на СДВР е бил следен.

Гешев обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, обвиняеми и подсъдими, които са членове на тази група и не само.

Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са обявени за общодържавно издирване.

От прокуратурата заявиха, че са задържани емблематични фигури от подземния свят.

Групата се е занимавала основно с разпространение на наркотици. През последните месеци е разширявала дейността си в София. Принуждавани са и малолетни да продават дрога.

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим абсолютно никаква форма на натиск, какъвто и да е той, каквато и форма да има, върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си, каза прокурор Гешев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че ще бъдат взети „абсолютно всички мерки“, които законът позволява, за „да защитим всеки един служител, всеки един магистрат, който вършейки си съвестно и по закон работата, попада в такива списъци и срещу него се планират насилствени действия“.