Радев не възнамерява да удължава живота на Народното събрание, заяви, че ще спазва стриктно Конституцията

Радев не възнамерява да удължава живота на Народното събрание, заяви, че ще спазва стриктно Конституцията

Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на новоизбрания президент, разпространена от неговия офис.

От екипа на Радев са категорични, че всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

„На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа“, се казва в съобщението. Румен Радев уточнява, че ще встъпи в длъжност на 22 януари, след което ще назначи служебно правителство и ще разпусне  действащото Народно събрание. След това ще определи и дата за предсрочните избори, като направи консултация с партиите. „Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели“, се посочва още в позицията.

Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане“, посочва още Радев. Позицията му е изпратена и до Цецка Цачева.