дом Политика Радев не възнамерява да удължава живота на Народното събрание, заяви, че ще...

Радев не възнамерява да удължава живота на Народното събрание, заяви, че ще спазва стриктно Конституцията

89
0
ДЯЛ

Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на новоизбрания президент, разпространена от неговия офис.

От екипа на Радев са категорични, че всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

„На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа“, се казва в съобщението. Румен Радев уточнява, че ще встъпи в длъжност на 22 януари, след което ще назначи служебно правителство и ще разпусне  действащото Народно събрание. След това ще определи и дата за предсрочните избори, като направи консултация с партиите. „Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели“, се посочва още в позицията.

Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане“, посочва още Радев. Позицията му е изпратена и до Цецка Цачева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!