дом Life style „Първата Чистка“ е повече екшън, отколкото ужас

„Първата Чистка“ е повече екшън, отколкото ужас

533
0
ДЯЛ
Продължението определено е нещо по-различно от предходните ленти

Този уикенд феновете на съвременния ужас-жанр със сигурност е очакван с нетърпение, защото мнозина биха искали да видят поредното продължение на превърналия се в класика „Чистката„. Но не съм убеден, че „Първата Чистка“ ще е точно това, което фенове са очаквали.

Лентата ни връща в зората на смразяващата традиция в американското общество за прераждане на нацията с 12-часова безнаказаност за престъпления. Онези от вас, които не са гледали никоя от предходните части на филма, сигурно се питат, за какво ли точно говорим и по тази причина правим една кратка вметка. Идеята на „Чистката“ е разгръщане на психологическата теория, че, ако човек изпуска парата от ежедневното напрежение, използвайки агресия, то той през останалото време ще живее спокоен и дисциплиниран живот. Е, тази теория става на пух и прах в поредицата, но до сега можехме да се насладим на доста кръв и насилие.

Подобни сцени има в изобилие и в „Първата Чистка“ в това няма съмнение. Но проблемът, според мен, е, че е внесен повече екшън, отколкото напрежение и гнусни сцени. Говорейки от името на пристрастените към ужаса, като кино-жанр, ще кажа, че определено можехме да видим повече извратени сцени, защото самите персонажи предразполагаха за това.

Със сигурност имаше някои добри попадения в хода на 97-те минути в киносалона, като доста често видяхме някои добре присвоени вдъхновения. Във филма има по малко от „Джон Уик“ и „300„, което определено бе любопитно да се види.

Актьорската игра не бихме искали да я коментираме, защото главните персонажи не са от най-популярните, но това винаги е било нормално за жанра, особено когато бюджетът не е неограничен. И все пак Мариша Томей (носителка на Оскар) и Пач Дараг имат своето място, макар и да не е централно.

В заключение мога да споделя с вас, че „Първата Чиста“ може и да не е това, което съм очаквал, но определено става за гледане. Надали ще е най-добрата лента за 2018-та, но пак си стрива човек да се спре на него за кино-уикенда с приятели.