дом Общество Психиатър: Българското семейство не е пред разпад, то е разпаднато

Психиатър: Българското семейство не е пред разпад, то е разпаднато

252
0
ДЯЛ

„Това не ни се случва само в тролея, и в живота ни се налага да мълчим. Виждате какво се случва с някои протести, хората са склонни да мълчат, защото ги е страх и знаят, че няма да бъдат защитени. Хората не търсят правосъдие, знаят, че е загубена кауза…“ Това каза в коментар за случая с наръганото момче в тролей в столицата директорът на Държавна психиатрична болница „Св. Ив. Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

„Лошото е, че свикваме. Малко хора са склони да търсят правата си. Те се снишават, всеки живее в черупката си, става тревожен, носи си къщичката на гърба, става напрегнат, може да започне да развива панически кризи, ако е по-лабилен“, обясни още експертът.  „Българите в чужбина защо стават толкова дисциплинирани. Явно нещо се случва при нас, така че институциите да не работят, нямаме уважение към тях“, смята д-р Гълъбова.

„Защо мислите, че децата са агресивни, те са го видели някъде това насилие. В училище никой не ги учи така, това започва в семейството, а то не е пред разпад, а се е разпаднало. Когато се мине една критична точка, няма връщане назад. При това ниво на опростачване, това което виждаме ежедневно – какво да очакваме?“, каза още психиатърът и разказа случай, в който майка завела дъщеря си на курс по гримиране, а после я снимала с известна фолкпевица: „Това ценностите в България –уви“.

По думите ѝ в страната ни има ръст на психозите след употреба на модерните наркотици. В следствие на употребата им се стига до тежки възбуди, които налагат много сериозни мерки, но най-страшното е, че дори след спирането на употребата на наркотика психозите остават и придобиват хроничен характер. Гълъбова уточни, че притеснителното е, че от тези кризи страдат 30-годишни мъже.