дом Парите Проф. Вучева: Данък „Уикенд“ е влязъл в сила още в началото на...

Проф. Вучева: Данък „Уикенд“ е влязъл в сила още в началото на 2014 година, но досега не е прилаган

223
0
ДЯЛ

Т.нар. данък „Уикенд“ е влязъл в действие още в началото на 2014 г., но досега не е прилаган, съобщи пред Нова тв. проф. Христина Вучева, бивш финансов министър.

Поправката предвижда фирмите да не ползват в пълен размер кредит върху ДДС, платен за някои стоки като автомобили и техника, които се използват и за лични нужди и разбуни духовете, защото се оказа, че въпреки обявлението, че е отхвърлена, на практика тя влиза в действие.

„Поправката, за която говорим, е влязла в действие от началото на 2014 г., но тогавашният финансов министър Петър Чобанов не е обърнал внимание на прилагането на тази законова норма. Правилникът за прилагане на Закона за ДДС е трябвало да бъде коригиран заради въвеждането на тази норма, която е по сила на европейска директива и се прилага навсякъде в ЕС“, обясни Вучева.

От началото на 2016 г. този текст от 2014 трябва да стане работещ, защото ни питат защо не спазваме директивата, казва икономистът.

„Не е вярно, че е нов данък, не е вярно, че Горанов си е измислил нещо“, категоричен е икономистът.

Според нея проблемът в сега огласените промени е, че там е написано, че размерът на данъчния кредит ще се намалява пропорционално на степента на използване.

„Степента на използване е нещо твърде субективно и относително. Препоръчвам на министъра на финансите да направи конкретизиране, да се поясни какво означава степен за използване за лични цели, като това може да направи и директорът на Националната агенция за приходите“, казва Вучева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!