дом Общество Премиерът Борисов е обещал 100 млн. лева на протестиращите полицаи

Премиерът Борисов е обещал 100 млн. лева на протестиращите полицаи

321
0
ДЯЛ

Премиерът Борисов е обещал 100 млн. лв. за повишаване на полицейските заплати. Това стана ясно след срещата на премиера и синдикатите, като изрично е подчертал, че не прави сделка с тях. Протестните действия за днес не се отменят, но ще се помисли дали да бъдат прекратени идните дни.

Зам.-министър Красимир Ципов заяви, че тези пари не се отпускат, за да бъдат спрени протестните действия, а защото това е наболял проблем, който трябва да бъде решен. Той уточни, че предстоят срещи тази и другата седмица, за да се види как ще бъдат разпредели тези средства, както и да се уточни с колко е възможно да бъдат увеличени възнагражденията за униформените за 2019 година.

Синдикатите в МВР бяха твърдо решени да отстояват исканията си пред премиера Бойко Борисов на срещата в Министерски съвет.

Валентин Попов заяви, че служителите на МВР искат по-високи заплати, защото увеличението е малко – между 30 и 55 лева. Освен това настояват за промяна на Закона за МВР и изготвянето на нов такъв.

Попов обясни и как точно ще протекат днешните протести. „Ще има две групи, които ще пресрещнат образно казано гостите по пътя им от летището към центъра. После ще има протест и в близост до Народния театър „Иван Вазов“ по време на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС“, обясни Валентин Попов.