plevneliev

Плевнелиев свиква извънреден Консултативен съвет за национална сигурност

Президентът Росен Плевнелиев обмисля свикването на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с политическата ситуация в страната. По непотвърдена информация Плевнелиев смята да покани на заседанието и новоизбрания държавен глава Румен Радев, съобщава offnews.bg.

В четвъртък започнаха политически консултации на политическите партии с президента. Първата среща на „Дондуков“ 2 е с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. В началото на срещата президентът Плевнелиев обяви темите, по които ще разговарят – това са възможностите за съставяне на правителство в рамките на този парламент и свикване на предсрочни избори:

Първо, възможно ли е в съществуващото Народно събрание да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните разумни дати или период за провеждане на избори. И трето – какво още има да свърши Народното събрание – важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива.

Също така искам да обявя, че и след приключване на консултациите, които ще продължат през тази и през следващата седмица, утре продължаваме с БСП, през цялата следваща седмица продължаваме и съответно с всички останали шест парламентарно представени политически сили си запазвам правото веднага след това да свикам и извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – и политическите партии, и законодателната власт, и изпълнителната власт да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме – и чак след това ще стартирам и конституционната процедура за връчване на мандати.