дом Криминале Пияният надзирател, прегазил дете: Така стана просто

Пияният надзирател, прегазил дете: Така стана просто

182
0
ДЯЛ

Пловдивският апелативен съд наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 46-годишния Георги Доков, който блъсна и уби 16-годишно момче.
Доков, който е надзирател в затвора в Пазарджик, е привлечен като обвиняем за това, че при управление на моторно превозно средство, като е нарушил правилата за движение по Закона за движения по пътищата, по непредпазливост и в пияно състояние, е причинил смъртта на ученика Станислав. На първа инстанция – Окръжният съд в Пазарджик наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“.
Катастрофата стана на 30 август на общински път между пазарджишките села Сарая и Ивайло. Доков е управлявал лек автомобил „Опел Астра“. Той застигнал група деца и ударил едно от тях, което карало велосипед. Момчето загинало на място.
На място пристигнали екипи на полицията, като на шофьора е бил извършен тест с техническо средство „Дрегер“, което отчело 1,58 промила алкохол в кръвта му. Според апелативните магистрати има реална опасност Георги Доков да извърши друго престъпление както и безспорни доказателства, че той е извършил деянието. Въпреки че е надзирател в затвора, мъжът е с високо обществена опасност и лоши характеристични данни, решиха още съдиите.
46-годишният мъж има 9 наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. На въпрос на съдията: „Защо пихте онзи ден?“, Доков отговори, вдигайки рамене: „Така стана просто“.
По данни на прокуратурата във фаталния ден Доков е тръгнал в пияно състояние с колата към съседното село, за да търси домати. Пред разследващите надзирателят разказал, че е бил изпил само една ракия, но според държавното обвинение са били много повече, тъй като дрегерът е отчел 1, 58 промила.
Надзирателят заявил пред разследващите, че е бил засечен от друго превозно средство и затова кривнал от пътя. Доказателства в тази посока обаче не са били открити. Фаталният удар е станал в тревната площ, а не на пътното платно. Надзирателят постоянно криволичел преди фаталния сблъсък, твърдят всички свидетели.
Според адвоката на Георги Доков общественото мнение е негативно към клиента му, но Окръжният съд в Пазарджик е намерил смелост да се противопостави на това обществено мнение и се надяваше, че апелативният състав ще последва примера на колегите си. По думите му няма опасност Доков да се укрие или извършщи други престъпления. Защитникът не оспори авторството на деянието, тъй като Доков е заявил още на мястото на катастрофата, че е употребил алкохол. Що се отнася до нарушенията на пътя адвокатът заяви, че те са преди 10 -12 години и са погасени по давност. Адвокатът добави още, че подзащитния му не е ударил умишлено 16-годишния тийнейджър и според него най-правилната мярка за неотклонение е парична гаранция.
След като съдът произнесе решението си, което е окончателно, служителите на Съдебна охрана поставиха белезници на Георги Доков и го изведоха от съдебната зала в ареста. „Съжалявам!“, бе единствената дума, която Доков произнесе, напускайки залата.
Ако бъде признат за виновен, надзирателят може да получи до 15 години затвор.