дом Общество Петокласник удари учителка, брат му нападна охранителя

Петокласник удари учителка, брат му нападна охранителя

364
0
ДЯЛ

12-годишно момче, петокласник в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, е ударило учителка в час, а по-късно брат му нападнал охранителя. Инцидентът е станал преди няколко дни, но за него беше съобщено на 26 януари.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище, съобщи Дарик радио.

В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката по български и литература. Не е ясна причината за агресията.
По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък посегнал на пазача. И двамата вече са изключени.

„Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват, че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо, общината ще ги дофинансира”, коментира пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев.

Той подчерта, че делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН.

И двамата братя са от уязвими социални групи, към които е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.

„Докладваха ми за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени“, каза още Лапчев.

Със задачата да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

„Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи”, допълни шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.