дом Без категория Паника на „Уолстрийт“, тя се пренесе на азиатските и европейските борси

Паника на „Уолстрийт“, тя се пренесе на азиатските и европейските борси

456
0
ДЯЛ

Паника настъпи на „Уолстрийт“ снощи, след като индустриалният фондов индекс „Дау Джоунс“ се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта, съобщава и БНТ. Това се случва след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп.

Предаван на живо по телевизията, сривът на „Дау Джоунс“ прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата „Дау Джоунс“ загуби 4,6% – най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

„Дау Джоунс“ повлече след себе си и други индекси. Тази сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът „Никей“ загуби 929 пункта – най-ниската стойност от октомври.

В момента, когато „Дау Джоунс“ се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязват анализатори.

Сътресението на „Уолстрийт“ съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новият президент на Управлението за федерален резерв. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г., разказва още Националната телевизия.

В понеделник пазарът на акции на „Уолстрийт“ претърпя истински шок, след като основните фондови индекси се сринаха с повече от 4%, а самият индекс на сините чипове DJIA в даден момент отбеляза рекорден исторически спад, губейки близо 1600 пункта от стойността си, съобщава тази сутрин и БНР.

Напрежението на фондовите борси нарастваше още в края на предходната седмица с оглед на засилващите се притеснения, че силният икономически подем и укрепващата се инфлация в САЩ ще принудят Федералния резерв да започне да провежда по-агресивна от очакваното политика на повишаване на лихвените ставки.

Тези инвеститорски притеснения достигнаха своя пик в понеделник, като индексът на 30-те водещи американски компании DJA и широкият индекс S&P500 приключиха търговията със загуби съответно от 4,6% (спад с 1175 пункта) и от 4,1% (понижение с 113 пункта), отбелязвайки по този начин най-драматично дневно понижение от август 2011-а година насам. По време на вчерашната търговия индексът DJIA дори се понижи в даден момент с около 1600 пункта, което представляваше рекордна загуба в неговата история. С понижението си от над 4% широкият индекс S&P500 пък успя да заличи цялата си печалба от началото на годината.

Кървавата баня на „Уолстрийт“ се отрази негативно и на днешната азиатска търговия, където японският фондов индекс Nikkei се раздели с 4,73% от стойността си (понижение с 1072 пункта), отбелязвайки един от най-драматичните си дневни спадове от 1990-а година насам. В самият старт на търговията в Токио индексът Nikkei дори загуби за момент повече от 1500 пункта, или понижение с близо 7 на сто.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite се обезцени с 3,38%, индексът на борсата в Хонконг – с 4,45%, а австралийският ASX 200 – с 3,2%. Единствено южнокорейският индекс Kospi не реагира толкова панически, понижавайки се в рамките на днешната търговия със скромните 1,54%, вероятно отчасти на факта, че след броени дни стартира Зимната олимпиада в Пиончанг.

Очаква се масовата касапница на американските пазари на акции да се отрази негативно и на днешната търговия в Европа, като на този етап основните европейските фондови индекси се понижават с около и над 3%. Общият европейски индекс Stoxx Еuroep 600 стартира търговията с понижение от 2,4%, немският индекс DAX – с 3,5%, Френският CAC 40 – 3,2% и британският FTSE100 – с 3,4%.

Паниката на стария континент обаче може и да не бъде толкова голяма с оглед на факта, че през последните часове се наблюдава известно успокояване на котировките на основните американски фондови фючърси на извън борсовата търговия. Към 10:00ч. наше време фючърсите на DJIA се понижава с нови около 1,36%, но след първоначален срив с над 3%, а фючърсите на широкия индекс S&P500 губят едва 0,4% от стойността си.

Трусовете на глобалните пазари на акции доведоха до намаляване на инвеститорския риск-апетита и стоковите борси. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават в началото на европейската търговия с 0,64% към 63,50 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април – с 0,71% до 66,82 долара за барел, задълбочавайки техния спад от понеделник съответно с 2% и с 1,4%.

В същото време златото отново започва да се ползва със статута на „инвестиция убежище“, като неговите фючърси с доставка през април поскъпват с 0,71% към 1346 долара за тройунция, отбелязва още Националното радио.

Паника обхвана Wall Street и водещите индекси на търговията потънаха дълбоко на червена територия след вълна от масови разпродажби, пише и CNBC, цитирана от investor.bg.

Анализатори, цитирани от Market Watch, коментираха, че е дошъл краят на „медения месец“ на Доналд Тръмп на финансовите пазари. Те припомниха, че инвеститорите реагираха позитивно на избора на Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 година и обещанията му за големи реформи.

Dow Jones изтри 1 175 пункта от стойността си до 24 345,75 пункта. Това представлява спад от 4,6% и е най-лошият ден в историята за индекса на сините чипове отвъд Океана. По време на сесията Dow Jones губеше 1500 пункта и към края на сесията успя да навакса част от загубите.

S&P 500 се срина с 4,1% до 2 648,94 пункта.

За технологичният Nasdaq спадът е от 3,78% до 6 967,53 пункта. Първоначално акциите на Apple и Amazon се търгуваха на зелена територия и това подкрепи Nasdaq. След това обаче и тези книжа се присъединиха към масовата вълна и загубиха по над 2% от стойността си.

Сред големите губещи се нареди и Exxon, чиито акции поевтиняха с 5,7%, което е най-големият еднодневен спад от август 2011 година насам.

На валутните пазари стойността на долара укрепва, подкрепена от данните за растящата заетост в САЩ, подсказващи за ускоряване на слабия ръст на заплатите, което ще доведе до ръст и на инфлацията, пише Market Watch. Едно евро достигна до 1,2415 долара, спрямо 1,2459 долара за едно евро в понеделник.

Негативните настроения обхванаха и петролните пазари. Лекият суров петрол поевтиня с 2,3% до 63,94 долара за барел. Европейският сорт Brent затвори търговията с цена от 67,55 долара за барел, което е най-ниската стойност от месец. Изменението спрямо петък е в рамките на 1,5%.

На търговията повлияха още и укрепващият щатски долар и увеличеното производство на петрол в САЩ.

Цената на златото намаля с минималните 0,1% до 1 336,50 долара за тройунция.