дом Общество ОЛАФ подхваща алкохолния император-земеделец Миню Стайков! Деца на негови служители получили 7...

ОЛАФ подхваща алкохолния император-земеделец Миню Стайков! Деца на негови служители получили 7 млн. лева евросредства

571
0
ДЯЛ

Специализираната прокуратура е информирала Службата за разследване на измами с евросредства – ОЛАФ, след като е установила, че 9 младежи са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми. Това съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд. Там се решаваше дали бизнесменът, неговият шурей Белун Хазърбашанов и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат, да излязат на свобода. Тримата са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления.
Случаят с децата на служители на Миню Стайков във фирмата „Сис Индъстрис“ бе разкрит днес и бяха представени доказателства.
Прокурор Петров представи 9 на брой обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков.
Те са регистрирали еднолични дружества и така са кандидатствали по програмата „Млад фермер“. Всички са на възраст до 28 години и са деца на служители на Стайков, заемали различни нива във фирмата.
Фирмите са регистрирани през миналата и тази година, като са имали различен предмет на дейност.
Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на Стайков – Лъчезар Таков отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник – Цветан Колев. Четвъртият е пък Алекси Трифонов, за който изобщо пък не се знае какъв му е социалният статус.
„Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус“, попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари е било без гуми и спряно от движение.
Всъщност разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли т.г. Днес на делото стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се е помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат – Иван Димитров. Неговата адвокатка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението – Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да повлиява на свидетели.
На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа.
След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми – Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов поискаха по-лека мярка, решението на съда ще бъде обявено по-късно днес.
„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно“, обясни в своя защита Миню Стайков.