дом Общество Обявиха грипна епидемия в Стара Загора, Бургас и Силистра

Обявиха грипна епидемия в Стара Загора, Бургас и Силистра

189
0
ДЯЛ

Регионалните здравни инспекции в Стара Загора, Бургас и в Силистра обявиха грипна епидемия. В града на липите се спират и учебните занятия от 16 до 18 януари, а край морето учениците ще почиват от утре до петък. Според директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров отсъстващите заради заболеваемостта от грип ученици в момента е над 15 %. Щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии, и според медиците засяга най-вече деца от 0 до 14 години.
Заболеваемостта в Силистренско е 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души. От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност – женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни.
В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.
Директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Златина Нанева обяви грипната епидемия и съобщи, че през последната седмица е регистрирана висока заболеваемост – 264,84 души на 10 000. Анализите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.
Още няколко области са пред грипна епидемия. Според последните обработени епидемиологични данни с много висока заболеваемост са Ямбол, София, Сливен и Пловдив.
От РЗИ препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията; на лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност. С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.