дом Криминале Обвинението срещу кметицата Десислава Иванчева е за търговия с влияние

Обвинението срещу кметицата Десислава Иванчева е за търговия с влияние

379
0
ДЯЛ

Досъдебното производство срещу нея било от месец февруари, а проверката – от декември, обясниха от обвинението

Обвинението срещу кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е за търговия с влияние. Това се разбра от извънреден брифинг на прокуратурата.

Иванчева бе задържана при зрелищна акция вчера по обяд пред Спортната палата.

Досъдебното производство срещу нея било от месец февруари, а проверката – от декември, обясниха прокурорите. Инвеститор, българин, върнал се от чужбина, изнудван от Десислава Иванчева, се обърнал към разследващите. И така се разплел чорапът.

Методът на Иванчева – натиск, маскиран като борба за правата на хората, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Методът на Иванчева бил – да бави преписките. При обиска в кабинета й в общината в „Младост“ пили намерени много папки с преписки, обясни прокурор Гешев. По този начин били спирани дори инвеститори „клас А“.

Това е изнудване, стандартен подход в тази община. И в дома на кметицата бяха намерени такива преписки, продължи Гешев. Освен това се искало конкретните подобрителни дейности в квартала да се извършват от определена фирма.

„Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки“, каза Иван Гешев. „Дали някой е виновен или не, ще реши българският съд“, продължи обвинителят.

„Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в „Младост“, в частност действията на кмета Иванчева“, каза прокурорът. „Събрахме информация за още едно лице – строителен предприемач, извършващ действия в „Младост“. Дълги години той е живял в чужбина и не възприема решаването на проблема с пари под масата“, продължи прокурор Иван Гешев.

„Това е цялостната картина, а в частност – от човека, който и да е той, е имал заповед за изменение на устройствения план. Има процедура, формална, по която общината е длъжна да обяви на заинтересованите лица. Тя трае една седмица. Но в един момент се оказва, че седмицата минава, минава и година и започват разговори „какво се случва“. Така се провеждат десетки срещи, на човекът му писва и пуска жалба. В един момент се свързват с него определени посредници, казват му, че кметицата е много възмутена от това, че той пише жалби и че затова проблемът му няма да се разреши. И така се стига до това, че цената е 20 евро на кв.м, общо – 250 хил. евро. Плюс това, защото той има инвестиционни намерения, съвместната дейност трябва да продължи за още около милион евро, но в резултат на преговори цената е стигнала половин милион“, разказа хода на действията на правозащитните органи прокурор Гешев.

Той каза още, че инвеститорът – свидетел, е дал показанията си пред съдия.

Отначало парите трябвало да бъдат предадени пред „Хепи“, но после мястото на срещата се променила.

„Изнудваното лице предало подкупа на посредник, той отишъл при кметицата и заместничката й в кафене при „Кристал“. Влез ли 20% от сумата, пиха кафе два часа и тръгнаха в различни посоки. Чакахме съзнателно, защото тогава щяхте да ни питате защо задържате невинна жена. Затова изчакахме Иванчева да си вземе парите. Задържаме т.нар. посредник и веднага се предприемат действия по спиране на колата на кметицата, защото не знаем какво ще се случи с парите. Не ние сме преценили кметицата на „Младост“ откъде ще мине“, каза Гешев. Така той обясни защо арестът е бил извършен в центъра на София. Посредникът бил задържан в градинката при „Кристал“. В посредника били намерени 14-те хиляди евро, които той взел от общия подкуп.

Посредникът „светна“ като коледна елха, всички „светнаха“, обясни ситуацията на професионален жаргон Гешев.

Посредникът собственоръчно описа всичко, не сме използвали инквизиционни средства, каза пред медиите Гешев.