дом Свят „Ню Йорк таймс“: Турските богаташи бягат от страната

„Ню Йорк таймс“: Турските богаташи бягат от страната

858
0
ДЯЛ

През последните години редица състоятелни и известни турци са започнали да напускат страната си. Става дума за известни фамилии и личности, които са допринесли за развитието на икономиката, културата, изкуството, социалния просперитет на турското общество. Това се твърди в публикация на в. „Ню Йорк таймс“, която помества турският вестник „Хюрриет“.
Подчертава се, че тази тенденция е започнала преди около три години и се случва за пръв път в историята Републиканска Турция от създаването й /1923 г./ до наше време.
Медията се позовава на проучване на Афрасия Банк, посветено на присъствието на глобалната миграция. Според огласените данни, през 2016-2017 г. най-малко 12 хиляди доларови милионери са прехвърлили авоарите си в чужбина – едни в Европа, а други в Обединените арабски емирства.
Истанбул се посочва на седмо място сред мегаполисите, от които са били изнесени капитали през този период.
Един от основните начини за прехвърляне на авоарите в чужбина е „получаване на гражданство срещу закупен имот“. Гърция, Португалия и Испания са страните, които са предпочитани от турските богаташи за заселване.
Сред причините за миграцията на турските богаташи се посочват факторите „непотизъм“ и „дискриминация“ .
По данни на Турския статистически институт през 2018 г. от страната са емигрирали 253 640 турски граждани, с 42 процента повече сравнение с предходната 2017 година.
„Ню Йорк таймс“ цитира собственичка на модна къща в елитния истанбулски квартал Нишанташъ Мерве Байъндър, която казва, че „в Турция има прекалено голяма дискриминация, както в културно, така и в личностно отношение. Проявите на насилие и гняв, които царят в обществото, са вече непоносими“, посочва тя.
Тези дни в една своя публична реч турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече „вероломни“ и „предатели “ онези, които прехвърлят авоарите си в чужбина и напускат Турция.

Снимка: Pixabay