дом Политика Нинова: Първите дни на годината показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция и...

Нинова: Първите дни на годината показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция и некадърно управление

127
0
ДЯЛ

Минаха само 10 дни от началото на тази нова година, но те показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция и некадърност на управлението. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление от името на партията от трибуната на Народното събрание.
Растящата бедност през тези дни се прояви, защото икономически необоснованото увеличение на ток и вода практически изправи хиляди семейства пред невъзможността да оцелеят през зимата. Българи се отказват от топлата вода като услуга през 21 век. Фирми започват да фалират заради цената на промишления ток. Докато хилядите български семейства получиха честитки за Коледа с по-скъп ток, 5 фирми получиха огромен коледен подарък – над 1 милиард лева за строителство на магистрали. Тези пари се раздадоха извън закона без обществени поръчки, каза Нинова. По какви критерии ги избрахте, уважаеми управляващи, попита лидерът на БСП.
По думите на Нинова време е да се назоват имената на олигархическите обвързаности. Тя посочи, че 1 милиард и 350 милиона лева за пътно строителна техника за получили Хидрострой, Трейсгруп, Пътстрой 92, Главболгарстрой. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми, посочи Нинова.
Според нея ярък пример за некадърност е преминаването към електронни винетки. Светът и Европа вече разполагат с изкуствен интелект, правителството на Бойко Борисов не може да въведе електронни винетки, каза Нинова. Настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, допълни Нинова. Ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората, каза Нинова.