дом Политика Над 75 000 жалби е приела Мая Манолова откакто е омбудсман

Над 75 000 жалби е приела Мая Манолова откакто е омбудсман

205
0
ДЯЛ

75 339 сигнала за нарушени права са подали гражданите до обмудсмана на републиката Мая Манолова. Това отчете институцията току-що. Точно преди 3 г. Народното събрание избра Манолова за обществен защитник.

За това време с екипа си тя е обработила 13 000 сигнала.

„Много банки злоупотребяват със съдебни такси, често по-високи и от размера на запорирана тя сума“, отбеляза Манолова.

„Бих искала да съм плашило само за тези, които не искат да си вършат работата, за лошите и нагли администрации. Ето, осъдих „Топлофикация“ на 3 инстанции, но новият директор не ми дава информация“, гневно изтъкна Манолова по повод това, че е шампион по рейтинг.

Омбудсманът увери, че си обича работата и ще си я върши с удоволствие до края на мандата, като изрази надежда, че няма да й пречат да го прави. Иначе до края на мандата й остават точно 2 години.

Тя благодари на НОИ, Главна инспекция по труда и Фонда за гарантиране на вземанията. А също – и на парламента – макар и с натиск и молби, и с депутатите работи в интерес на хиляди граждани.

На социалния министър и на правителството тя също много иска да благодари, но след като направят истинска реформа в социалната сфера и здравеопазването, защото там само с отпускането на повече пари проблемите няма да се решат, предупреди Манолова.

700 000 лева са изплатени за миналата година от Фонда за гарантиране на вземанията, след пакета законови промени в КТ, ГПК и Търговския закон „Манолова“ от началото на 2018-а до момента са изплатени 3 милиона, до края на годината ще са 6 милиона лева. Това е един от големите успехи на омбудсмана.

Форумът за качеството на храните, проведен в рамките на българското европредседателство, е сред топ 3 на събитията в рамките му, според класация на гражданите. И доведе до нова евродиректива против двойния стандарт, която е от полза не само на България, но и на всички 100 милиона граждани на ЕС от региона.