дом Свят Морето изхвърли телцето на удавено сирийско момченце, кадрите потресоха цяла Европа

Морето изхвърли телцето на удавено сирийско момченце, кадрите потресоха цяла Европа

108
0
ДЯЛ

Морето изхвърли тялото на сирийско дете, удавило се с още 12 бежанци в опит да достигне бреговете на гръцкия остров Кос.

shok2Снимката на момченцето, намерено лежащо по лице на плажа край турския курорт Бодрум в сряда сутринта, бе публикувана от редица световни информационни агенции, сайтове и печатни издания, пише Оффнюз. „Independent“ пита „Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще го направи?”, „Guardian“ пише в заглавие „Шокиращи снимки на удавено сирийско момче показват трагичното състояние на бежанците“, а „The Telegraph“ – „Снимка на мъртво сирийско момче улавя човешката трагедия на мигрантската криза в Европа“.

Кадрите разкриват пълния ужас на трагедията на хората, бягащи от родината си в условията на изключително големи рискове в опит за достигнат Запада, пише Guardian.

Втора снимка, показваща полицай, носещ телцето на детето, стана най-споделяният кадър в Twitter с хаштаг „човечеството, изхвърлено на брега“ на турски език.

Според турски медии момченцето е 3-годишният Айлян Кюрди. Петгодишното му братче е било сполетяно от подобна смърт. Двете деца дошли от северния сирийски град Кобани, станал арена на ожесточени сблъсъци.

Гръцките власти обявиха, че момченцето е било сред група бежанци, бягащи от „Ислямска държава“ в Сирия.

Турските власти допълниха, че то е било в двете лодки, превозващи 23 души, 12 от които се удавиха. Сред жертвите бяха пет деца и жена.

Приблизително 205 000 бежанци са успели да влязат в Гърция, основно през островите, само тази година. Основната част от тях – 69% – са от Сирия, Афганистан, Ирак и Сомалия.

Миграционната криза в Европа се задълбочава с всеки изминал ден. След като вчера властите в унгарската столица затвориха централната жп гара, за да не позволят на хиляди бежанци да достигнат Германия и други западноевропейски страни, избухнаха протести на мигрантите. Напрежението продължава да нараства. Чехия пък реши да маркира с номера ръцете на бежанците и така напомни за зловещите действия на нацистите в концлагерите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!