дом Парите МВР дава над 800 бона за мобилно приложение за тел. 112

МВР дава над 800 бона за мобилно приложение за тел. 112

232
0
ДЯЛ

Системата на спешния телефон 112 все още не е с напълно възстановени функции, но въпреки това МВР се готви да похарчи над 833 хил. лв. за мобилно приложение. Обявена е обществена поръчка, която трябва да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания, като даде възможност за подаване на сигнали през приложения за телефони, мобилни устройства и компютри. Това става ясно от справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Съвсем наскоро, в началото на май, МВР е намерило изпълнител за големия търг, чрез който трябва да се възстанови 112. Тази поръчка е за над 7 млн. лв. Тя бе обявена още през ноември миналата година, след като месеци по-рано и граждани, и оператори от системата сигнализираха, че има сериозни проблеми.

На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, съответно и градовете, от които им се обаждат. Така ставаха грешки. В самата обществена поръчка е записано, че трябва да се подмени „критично амортизираният хардуер“ в центровете в София и Русе. Проблеми има и в Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.

С новия търг обаче МВР предвижда тел. 112 да мине на съвсем друго ниво. В поръчката е записано, че сигнали ще могат да се подават от различни устройства. „Услугата за достъп на граждани със слухови и/или говорни увреждания трябва да бъде достъпна за потребителите през интернет, чрез мобилни устройства (смартфони/таблети), стационарни и мобилни компютри“, пише в документите.

Ползването на мобилното приложение обаче далеч няма да е толкова просто, става ясно от документите. МВР ще изисква купища данни от всеки, който се опита да подаде сигнал по новата система. За да се регистрират в приложението, хората ще трябва да изпратят един куп лични данни като три имена, ЕГН, адрес, телефон, имейл и увреждане на човека – например не чува, не вижда, не говори. Това обаче не е всичко – МВР ще изисква от хората с увреждания дори решението от ТЕЛК. При регистрацията ще има и поле за съпътстващи заболявания. Човекът с увреждания може да остави данни и за личния си асистент, ако има такъв – имена и телефонен номер. Тази информация не е задължителна.

Новата услуга ще бъде внедрена в центровете на тел. 112 в София, Варна, Кърджали, Бургас, Монтана и Русе. Предвидено е и обучение за работещите там. Според заданието на МВР новата система трябва да може да поема по 500 поръчки едновременно.