brexit-3_01

Лондон ще публикува документи относно стратегията си за Брекзит

 

Британското правителство ще публикува серия от документи относно стратегията си за Брекзит, започвайки от тази седмица, преди третия кръг преговори с Брюксел в края на август, предаде БТА.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза днес, че документите ще са „важна следваща стъпка“ към излизането от Европейския съюз, за което британският народ гласува миналата година.

Един от текстовете ще бъде за бъдещата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия на фона на страховете, в Дъблин, че връщане на „твърдата“ граница може да доведе до икономически загуби и да спъне мирния процес в Северна Ирландия.

Следващ набор от документи ще бъде публикуван преди срещата на Европейския съвет през октомври, когато евролидерите се очаква да решат дали има достатъчно напредък в преговорите с Лондон, за да започнат обсъждания за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Преговорите между Лондон и Брюксел, които започнаха през юни, досега не са довели до никакви конкретни резултати. Брюксел отказва да води преговори за бъдещите отношения с Лондон, докато не бъдат уредени непосредствените проблеми, свързани с британското напускане, включително „сметката по развода“.

Според източници от британското министерство за Брекзита обаче двете теми са неразривно свързани.

Следващият кръг от преговорите се очаква да започне на 28 август.