дом Свят Лондон фиксира точен час на излизането си от ЕС

Лондон фиксира точен час на излизането си от ЕС

237
0
ДЯЛ

 

Правителството на Великобритания реши законодателно да фиксира точния час и дата на излизането на страната от Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като цитира министъра за Брекзита Дейвид Дейвис.

За целта кабинетът на премиерката Тереза Мей предлага поправка в законопроекта за излизането на страната от ЕС, който в момента е в парламентарна процедура, като уточнява, че Брекзитът ще стане факт точно в 23 ч по Гринвич на 29 март 2019 г. Така се вземат под внимание опасенията на привържениците на Брекзита, които се страхуват, че мудният ход на преговорите и надигащата се опозиция срещу развода с ЕС могат да наложат забавяне, предава БТА.

„Решихме да се вслушаме в гласовете на депутатите и на обществеността и направихме тази промяна, за да избегнем всякакви опасения за това какво означава терминът „деня на излизането“, посочи в изявление министър Дейвис.

Денят на напускането следва от фиксирания двегодишен период за преговори с Брюксел, считан от датата, когато премиерката задейства т.нар. клауза 50 от Лисабонския договор. Датата обаче не бе фиксирана в предложения законопроект.

Междувременно вчера в Брюксел започна шестият кръг от преговорите между Лондон и ЕС за излизането на Великобритания от общността. Той ще бъде кратък и се очаква да завърши днес, съобщи източник от Европейската комисия, цитиран от ТАСС. Той добави, че не се очаква някакъв пробив през тези два дни. Предполага се, че днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и британският министър Дейвид Дейвис ще дадат пресконференция в сградата на комисията, за да обявят резултатите от поредния преговорен кръг.