дом ТОП3 Лавина уби двама в Банско, те сами я предизвикали (обновена)

Лавина уби двама в Банско, те сами я предизвикали (обновена)

105
0
ДЯЛ

Лавина падна и уби двама сноубордисти в Пирин. Трагичният инцидент е станал предиобед днес. Те излезли извън маркираните писти и трасета и навлезли в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Там е любимото място за спускане на екстремни скиори и инцидентите са чести. В акцията са участвали две спасителни кучета, а в момента се прави организация за транспортиране на починалите.
Двамата любители на екстремните зимни спортове предизвикали свличане на лавина в западните склонове на вр. „Тодорка“ и попаднали под огромната й снежна маса. Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина, се казва още в съобщение на БЧК.
Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, Пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините – на пистите и извън тях.
Вчера от ПСС предупредиха за сериозно лавинна опасност и заявиха да не се кара извън обозначените писти