дом Политика Корнелия Нинова: Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият...

Корнелия Нинова: Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход на масата!

491
0
ДЯЛ

Корнелия Никова, лидер на БСП:

Преходът трябва да бъде оценен. Престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. На този грабителски преход трябва да сложим край и България да тръгне напред. Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Ние искаме цялата истина за прехода и затова предлагаме всички политически сили да се обединим около следното – който е извършил престъпление, да получи възмездие за това. Да направим оценка на прехода и да сложим край по следния начин: Приватизация – да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т. н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резулт на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата храктеристика на прехода – групировките. Голяма част от материалните богатства на държавата се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос. И да се приключи. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Този разговор искаме да водим. Приватизацията е половинчато решение. Приватизация – да, всичко на масата, но с тези допълнителни елементи за цялостна оценка на прехода. За да не си правим юридически експерименти само за отвличане на вниманието от сегашната корупция, за да го направим работещо, да даде резултат, да има възмездие и справедливост, както и да се сложи край на този преход и да движим България напред по нов път.

Предлагаме: (като не се съмнявам в правната култура на г-н Борисов и г-н Цветанов)- внасяме искане до Законодателния съвет на Народното събрание, оглавявано от г-н Герджиков, в който има сериозни юристи. Искаме от тях консултация, съвет и становище – Как да променим българското законодателство, така че това, което ви изложих сега, да стане факт и да има резултат. Да не е само еднократна акция – димка за отклоняване на вниманието или да си играем на законодателство, което няма да даде резултат.

Правният съвет на БСП, който се оглавява от Янаки Стоилов, от днес започва да работи по тези наши предложения – как да бъдат отразени в законите.

Второ, викаме на изслушване министъра на икономиката, който беше дълго време шеф на Агенцията по приватизация. Искаме да докладва пред парламента, колко сделки са направени; на какви суми; с кого; при какви условия са сключени; какъв контрол е извършен; кой не си е свършил задължението от приватизационните договори. Включително и въпросът – защо ГЕРБ отмениха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол?

Трета мярка – за пръв път ще приложим Чл. 27 от Правилника за дейността на работата на Народното събрание. Тя изисква Главният прокурор на три месеца да информира НС по определени въпроси. Помните, че приехме скоро тази поправка, с оглед на отчетност на Прокуратурата. За пръв път ще я приложим.

Днес внасяме с колегите депутати това искане, Главният прокурор да бъде изслушан в Правната комисия на НС по няколко въпроса: Колко проверки са правени в годините за приватизацията; Колко производства са образувани; Колко от тях са прекратени поради липса на престъпления; Колко започнати не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност; От какво има нужда Прокуратурата сега, за да свърши този огромен по обем труд. Разбира се, няма да пропуснем да питаме и за днешната корупция. Ако мислят, че ще спрем да питаме какво се случва сега – няма да стане. Та днешната корупция – докъде стигнаха делата по: изграждането на оградата, защото има такъв сигнал в прокуратурата; санирането; строителството на магистрали, има повдигнати обвинения и т.н. Това ще направим тази седмица.

Оставаме отворени към другите политически сили за този разговор. Ако мога да го обобщя, той е: Целият преход на масата, цялата истина на масата. Отговорност за онези, които са вършили престъпления. Мутрите вън от политическото ръководство. Край на прехода и България по нов път.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!