дом Парите КНСБ: Доходите на българина нарастват

КНСБ: Доходите на българина нарастват

313
0
ДЯЛ

Доходите на българите нарастват, което е нещо нормално, тъй като бизнесът е длъжен да увеличава работните заплати. Знаете, увеличението на цените увеличава и издръжката за живот. Това коментира в „Здравей, България“ по Нова телевизия Виолета Иванова от КНСБ.
Тя посочи, че цените на всички стоки и услуги нарастват вследствие на увеличението на природния газ. ,,Едва 30 процента от българите получават около среднатата работна заплата, тоест около 1200. Основните разходни пера са битовите сметки и храната“, каза още тя.
,,Цените на хляба не се влияят само от вътрешния пазар. Има недостиг на кадри, въпреки че брутната средна заплата в бранша е 1830 лева. Смея да кажа, че цената на човешкия труд тук е равна с тази в Гърция. Целта е да задържим кадрите, затова е необходимо да се вдигат заплатите“, заяви от своя страна Мариана Кукушева, представител на Националния браншови съюз на хлебарите.
,,Пазарът е изключително конкурентен, продажната цена на хляба е различна от производителя. Всичко е търговска надценка“, обясни Кукушева и добави, че цената на пшеницата е с 35% по-висока от 2017 година.
,,За да няма увеличение, трябва да има диференцирана ДДС ставка, защото тя би намалила сивата икономика и би увеличила постъпленията“, посочи още тя.
По думите на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България вдигането на доходите е с над 8% за първото полугодие.
,,Инфлацията е по-малка от ръста на доходите. Ръста на производителността също е по-малка от ръста на доходите“, каза той.
,,Европейската комисия и ,,Газпром“ договориха възможност за преглеждане на формулата, по която се определя цената на природния газ. В момента КЕВР може да провери дали са точни сметките“, обясни още Велев.
По отношение на цената на електроенергията Велев не смята, че има условия тя да се вдига.
,,Има една стока, която се употребява повече от хляба и това е електроенергията. Не виждам условие тя да нарасне. КЕВР трябва да се опита да запази моментната цена. Според мен не следва да се пипа в едногодишен период“, заключи Васил Велев.