дом Общество Кихате след ядене на фасул и ядки!? Дерматолози: Нарастват алергиите към никел,...

Кихате след ядене на фасул и ядки!? Дерматолози: Нарастват алергиите към никел, кобалт и хром

314
0
ДЯЛ

Нарастват алергиите към никел, кобал и хром, съобщи доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.
Тя посочи, че алергичните към никел трябва да избягват подобни накити, руж, фон дьо тен, консумация на броколи, зелен фасул и ядки, а при алергичните деца – да се наблюдават при допир с подобни играчки, детски гримове, лепило, боксови ръкавици и др.

При диагностициране на контактен дерматит се установява, че най-честият алерген е никелът. Той се съдържа и в медицински изделия, импланти, копчета на панталони, монети.

Всяко пето дете, родено в „индустриалния свят“ е с атопичен дерматит, като се очаква до 2050 година. всяко второ дете да е засегнато от някаква форма на болестта, каза доц. Развигор Дърленски.

Той обясни, че при 80 на сто от децата, болестта изчезва с нарастването на възрастта, но се налага лечение с емолиенти, с имуностимуланти и др. Сред децата се наблюдава и увеличаване на алергичните кожни реакции към пелени за еднократна употреба, козметични продукти, мокри кърпи.

Дерматолозите съветват да не се предозират перилните и измиващите препарати, да се правят предварителни тестове за алергия, ако е възможно, към бои за коса, към лакове и втвърдители за нокти, а родителите да къпят кърмачетата с измиващ препарат само два пъти седмично.

Най-типичният български алерген е прополисът, каза още доц.Казанджиева.

Дерматолози в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Русе ще преглеждат безплатно за кожни алергични заболявания в рамките на Деветата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която е в периода 20-22 ноември.

Тази година вниманието е насочено към атопичния дерматит, уртикарията и контактния дерматит.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!