дом Общество КЗП: Готвят ни капани покрай отпадането на роуминга, не подписвайте нови договори...

КЗП: Готвят ни капани покрай отпадането на роуминга, не подписвайте нови договори или анекси

117
0
ДЯЛ

Европейският регулатор от 15 юни въвежда промени, с които ще отпаднат таксите за роуминг. Ще се въведат максимални лимити. Над тях ще има определени такси. При една нормална експлоатация обаче, няма да бъдат натоварвани потребителите с допълнителни разходи. Тази промяна не води до необходимост да подписвате нови договори или анекси към съществуващите, тъй като операторите ще въведат измененията чрез промяна в общите условия, за което ще бъдат уведомени потребителите, каза в „Денят започва“ по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Не бива да се доверявате, ако към вас бъде отправен апел да подписвате документи поради това, че има нови условия. Операторите използват това, за да добавят нови услуги към договорите на потребителите“, предупреждава специалистът.

Ако договорът изтича и операторите се обаждат, за да ви притискат, не се връзвайте! Те се обаждат, за да стимулират потребителите да подпишат нови срочни договори, за да запазят клиента си за по-дълго време или да го затруднят, ако реши да го напусне в някакъв момент, като поискат по-големи неустойки, заяви Маргаритов. Потребителите не са длъжни при изтичането на договора да подписват нов, т.е. ако не го направят, срочният се трансформира в безсрочен и те могат да го прекратят по всяко време с едномесечно предизвестие, поясни той.

Ако подписвате нов договор, не бързайте да слагате подпис под клаузата, в която пише, че договорът влиза в сила веднага! Най-добре да си го вземете в къщи и в 7-дневен срок имате право да го развалите, без да има каквито и да било последици от финансов характер, каза още шефът на Комисията за защита на потребителите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!