дом Свят Кашоги обезглавен и нарязан за 7 минути, за убийството от Рияд дошли...

Кашоги обезглавен и нарязан за 7 минути, за убийството от Рияд дошли 15 души

213
0
ДЯЛ

Инквизиторите на журналиста дисидент слушали музика, докато го убивали

Саудитският журналист Джамал Кашъкчи (Кашоги) е ликвидиран за седем минути, след като му рязали пръстите в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, а после бил и обезглавен, разкрива турски източник, цитиран от вестник “Хюриет”. Той чул 11-минутен аудиозапис с моменти преди и след убийството на Кашоги.
Журналистът дисидент е в неизвестност от 2 октомври, когато влязъл в консулството, за да получи документи за предстоящата си женитба. С влизането си в сградата Кашоги бил хванат и завлечен в една стая. На записа саудитският генерален консул Мохамад ал Отайби казва: “Направете това отвън, ще ми докарате ядове”, а глас го предупреждава: “Ако искаш да живееш, когато се върнеш в Саудитска Арабия, мълчи”. Това накарало консула да напусне стаята.
Инквизиторите на Кашоги му рязали пръстите един по един, за да признае, че е чужд шпионин. Той обаче категорично отричал и тогава бил обезглавен. В сградата имало крясъци преди това. Те спрели, когато Кашоги бил упоен с неизвестно вещество.
“Тялото на мъжа е било разчленено за седем минути и тленните останки на журналиста са били изхвърлени в канализацията”, пише в. “Хюриет”.
За убийството на Кашоги Рияд изпратил 15-членен екип с частен самолет в Истанбул. Той бил ръководен от Салах ал Тубайги, шеф на отдела за съдебна медицина към саудитското ведомство за сигурност. Тубайги започнал да реже тялото на журналиста, докато бил жив. Той си сложил слушалки, пуснал си музика и посъветвал другите членове на екипа да стори същото.
“Когато правя това, обичам да слушам музика”, казал Тубайги.
Турски източник каза пред в. “Ню Йорк таймс”, че Тубайги бил оборудван с трион за кости в Истанбул. През 2014 г. в интервю той се похвалил, че има мобилна клиника, която му позволява извършване на аутопсия за 7 минути. В случая бил замесен и близкият до престолонаследника принц Мохамед бин Салман – Махер Абдулазис Мутреб, съобщи “Ню Йорк таймс”. Той бил служител в посолството във Великобритания през 2007 г. и разполагал с дипломатически паспорт. Мъжът бил неофициален бодигард на принца.
11 от 15-те заподозрени от турските власти саудитци са свързани със службите за сигурност на Рияд, пише в. “Вашингтон пост”.
Веднага след разпространяването на новината, че при обиска в консулството във вторник са открити доказателства за престъплението, саудитският консул хванал първия самолет и напуснал Турция. По време на 9-часовия обиск от турската полиция били иззети доказателства, които били натоварени в 2 камиона.
Турция поиска в сряда да влезе и в резиденцията на саудитския консул в Истанбул във връзка с изчезването на журналиста. 11-членен разследващ екип от Саудитска Арабия пристигна в сряда в резиденцията на консула, за да търси доказателства за изчезването на Кашоги. Журналистът пишеше за в. “Вашингтон пост” и критикуваше саудитския кралски двор.
След визита в Рияд държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна с турския президент Реджеп Ердоган на летището в Анкара. Двамата разговаряли 40-минути за съдбата на Кашоги.
Престолонаследникът и баща му крал Салман отричат да знаят нещо за съдбата на журналиста и продължават да твърдят, че той е напуснал свободно консулството в Истанбул.